DAČIĆ: Zajednica srpskih opština, uprkos potezima Prištine

- Srbija je tokom dijaloga, kao što su potvrdili mnogi međunarodni zvaničnici, a navedeno je i u izveštaju generalnog sekretara, pokazala visok nivo fleksibilnosti i uložila značajne napore da pregovarački proces dovede do dugoročnog i opšteprihvatljivog rešenja - rekao je Dačić

  • 2

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je večeras u Njujorku da će Zajednica srpskih opština biti formirana, ne zahvaljujući naporima privremenih institucija Kosova, već uprkos njima.

Obraćajući se predstavnicima država-članica Saveta bezbednosti UN, Dačić je objasnio da se Priština nije trudila da stvori pogodnu klimu, a često ni osnovne uslove da Srbi izađu na lokalne izbore.

- U takvoj atmosferi nije bilo lako lobirati za izbore, a još manje izaći na njih. I pored svega toga, Vlada Srbije je izuzetno zadovoljna činjenicom da je u srpskim opštinama glasalo više od 45.000 birača - rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN.

Srpski premijer je apelovao na Prištinu i međunarodne činioce da obezbede uslove za održavanje drugog kruga lokalnih izbora u opštinama sa srpskom većinom, kako se ne bi ponovilo grubo kršenje izborne procedure kao što je bio slučaj 3. novembra.

- Još jednom oštro osuđujemo nasilje koje je u Mitrovici dovelo do ponavljanja prvog kruga, i ističemo rešenost Beograda da, koliko je u njegovoj moći, pomogne u privođenju izgrednika pravdi - rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da je "ostalo nejasno zašto je OEBS tražio da se prebrojavanje glasova obavi van Kosovske Mitrovice u sredini gde žive Albanci kada za to nije bilo nikakvih razloga".

Dačić je, obraćajući se predstavnicima članica Saveta bezbednosti UN, izrazio očekivanje i da se Priština uzdrži od jednostranih poteza koji mogu ugroziti dalji tok dijaloga i destabilizovati bezbednosnu situaciju u pokrajini.

- Srbija je tokom dijaloga, kao što su potvrdili mnogi međunarodni zvaničnici, a navedeno je i u izveštaju generalnog sekretara, pokazala visok nivo fleksibilnosti i uložila značajne napore, verujući da pregovarački proces može da dovede do dugoročnog i opšteprihvatljivog rešenja - rekao je Dačić.

Priština, kako je rekao, još nije preduzela potrebne korake u ključnim oblastima, kao što su usvajanje legislative u skladu sa dogovorima dve strane postignutim u Briselu (Zakon o amnestiji, Zakon o budžetu, Zakon o lokalnoj samoupravi), ispunjavanje obaveza iz različitih sporazuma, uspostavljanje nove mreže pravosudnih organa, imenovanje članova Tima regionalne komande policije na severu KiM...

Srbija je neprijatno iznenađena odlukom o oslobađanju Ljimaja, ali se nada da će tužilac EULEKS-a na nju uložiti žalbu, rekao je Dačić.

On je takođe dodao da Beograd još jednom ističe značaj potpune i efikasne istrage optužbi za trgovinu ljudskim organima, koje su sadržane u izveštaju Dika Martija.

U Savetu bezbednosti UN u Njujorku u toku je sednica na kojoj će biti predstavljen najnoviji izveštaj generalnog sekretara Ban Ki-muna o situaciji na Kosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar KM

    19. novembar 2013 | 22:23

    Pa sto se toga tice u potpunosti ste isti,oni pustili Ljimaja a vi Gnjilansku grupu.

  • Nijazi Kuqi

    19. novembar 2013 | 23:49

    Na RTK 1 pratio sam sednicu SB i izlaganje Ivice Dacica koji je bio ispod svakog nivoa naspram Hashima Thaqia koji je pokazao da je drzavnik najviseg nivoa i naprosto je zablistao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA