NOVI USLOV ZA EU? Mađarska predlaže veto za Srbiju zbog prava Mađara u Vojvodini!

Poslanica Evropskog parlamenta traži da se Srbiji ne dozvoli članstvo u EU sve dok se ne reši pitanje Mađara u Vojvodini. "To nije zvaničan stav Mađarske", poručuju iz Vlade Srbije

  • 45

PRETNJE VETOM! Iz Evropskog parlamenta stiže novi udarac za Srbiju, jer je Kristina Morvai, poslanica mađarske desničarske stranke u tom telu, zatražila da se našoj državi ne dozvoli prijem u EU sve dok se ne reši pitanje ljudskih prava Mađara u Vojvodini!

Morvai tvrdi da Srbija ne treba da bude primljena u Evropsku uniju dok ne obezbedi teritorijalnu autonomiju Mađarima u Vojvodini i ne reši pitanje njihovih ljudskih prava.

Ona je zajedno s poslanikom ekstremno desničarske partije Jobik iz Mađarske Tamašom Gaudi-Nađom i predstavnicima mađarske nacionalne zajednice iz Vojvodine organizovala Javno slušanje o povredama prava Mađara u Vojvodini u sedištu Evropskog parlamenta u Strazburu, prenosi portal Vojvodina danas (Vojdošag Ma).

Kako je Morvai navela, cilj skupa bio je da uveri Vladu Mađarske i poslanike Evropskog parlamenta da se prijem Srbije u EU ne može podržati sve dok se Mađarima u Vojvodini ne obezbedi teritorijalna autonomija i dok fizički napadi na Mađare i kršenje ljudskih prava u Srbiji ne budu okončani.

Na skupu je prikazan dokumentarni film pod naslovom "Krivac od žrtve?", u kojem su prikazani napadi na Mađare u Vojvodini, s posebnim osvrtnom na slučaj "novih temerinskih momaka", koji su u pritvoru više od godinu dana nakon tuče u kafani.

Na skupu su bili prisutni i poslanik Narodne stranke iz Erdelja (Transilvanije) Laslo Tekeš i veći broj poslanika Evropskog parlamenta iz Velike Britanije i Italije.

Kristina Morvai je mađarski advokat, koja je kao nestranački član izabrana za poslanika u Evropskom parlamentu na listi političke stranke "Jobik", a ta stranka ju je već proglasila i kao svog kandidata za predsednika Mađarske.

Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor kaže za Telegraf da je Morvai poznata po svojim desničarskim nastupima, da je njena stranka u opoziciji i da to što ona govori nikako ne može da bude stav zvanične Mađarske.

- SVM smatra da ovakav jezik nije način za rešavanje otvorenih problema koji postoje u Srbiji, a tiču se Mađara u Vojvodini - kaže Pastor.

Iz Vlade Srbije za Telegraf kažu da stav ove poslanice iz Mađarske koja je u opoziciji nije zvaničan stav države i da ga kao takvog ne treba komentarisati niti mu pridavati značaja.

- Vlada vodi računa o svim svojim građanima i tako će biti i dalje, a o svim eventualnim problemima uvek smo spremni za razgovor - kažu u Nemanjinoj 11.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milance

    21. novembar 2013 | 14:52

    U srbiju i vojvodinu imaju svi vise prava nego sami srbi majku mu.

  • BALKANSKI SPIJUN

    21. novembar 2013 | 14:54

    Znaci da dozvolimo da nas bacate opet pod led i onda mozemo u EU??? ...mi nismo normalan narod sta dozvoljavamo sve za jednu sarenu lazu!!!

  • Severac

    21. novembar 2013 | 14:57

    Počelo je počelo, tako nam i treba...sada Madjari, pa će da se jave Rumuni zbog Vlaha, pa će da bukne Sandžak , pa jug Srbije......ubiše nas naši glupi političari, sve moj do mojega...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA