Dačić: Srbija za jačanje partnerstva između EU i Kine

- Srbija sa Kinom ima odlične i prijateljske odnose koji traju skoro šest decenija, a 2009. godine uspostavljeno je i strateško partnerstvo - kaže premijer Srbije

  • 6

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU i strateški partner Kine, čvrsto podržava dalje jačanje strateškog partnerstva između EU i Kine u svim segmentima.

Dačić je na sastanku premijera Kine i premijera 16 zemalja istočne i centralne Evrope, koji je održan u okviru samita, izrazio snažnu podršku Srbije ovom mehanizmu saradnje, dodavši da je zajednički interes da se zajedno sa Kinom u budućnosti ostvari bolja saradnja i unaprede međudržavni odnosi.

On je dodao i da regionalna saradnja i saradnja sa Kinom spadaju u spoljnopolitičke priroritete Srbije.

Dačić je zahvalio Kini zato što je uspostavila ovaj mehanizam i što svojom aktivnošću, kao "snažna lokomitiva" ovaj projekat vuče napred.

Prema njegovim rečima, potvrda uspešnosti i zajedničke saradnje jeste objava realizacije projekta modernizacije i izgradnje pruge između Beograda i Budmipešte koji će se realizovati u saradnji Mađarske, Kine i Srbije.

Premijer je ukazao da Srbija sa Kinom ima odlične i prijateljske odnose koji traju skoro šest decenija, a da je 2009. godine uspostavljeno strateško partnerstvo čime su međusobni odnosi podognuti na "kvalitativno viši nivo i stvorena jaka osnova za dalje jačanje saradnje".

Srbija je, kako je rekao, spremna da svoja dobra iskustva u saradnji i realizaciji zajedničkih projekata sa Kinom podeli i sa drugim zemljama regiona.

- Utoliko pre što Srbija zauzima centralni položaj u ovom delu Evrope, predstavlja raskrsnicu transportnih, energetskih, trgovinskih i kulturnih koridora i uvek je bila tradicionalni most između Istoka i Zapada. Kao što je poznato, u Srbiji se ukrštaju dva panevropska koridora - Koridor 10 i Koridor 7 - reka Dunav - što predstavlja ogroman potencijal za saradnju - rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da Srbija predlaže da u Beogradu bude sedište Asocijacije za infrastrukturu regionalnog karaktera, čiji bi zadatak bio unapređenje saradnje između EU i zemalja u regionu i posebno odnosa Kine sa Srbijom i drugim zemljama regiona.

- Za Srbiju bi bila izuzetna čast da se naredni samit šefova Vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrpe održi 2014. godine u Beogradu -  zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милан

    26. novembar 2013 | 12:17

    После ове констатације,односи ЕУ и Кине ће доживети пуни процват.Све је у "кале" стилу

  • Lio

    26. novembar 2013 | 12:08

    mnogo smo jaki stil

  • sve neki partneri

    26. novembar 2013 | 18:16

    Arapi, Rusi, sad Kinezi, donald tramp, Djokovic... A nama zivot sve gori i tezi! Verovatno sto ne biramo bolje: drustvo, prijatelje, politicare, partnere ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA