Miščević: Uspešan skrining Srbija - EU

- Predstavili smo situaciju u Srbiji vezanu za jedno poglavlje pregovora o članstvu s EU, a to je suštinski važno pitanje funkcionisanja Srbije kao države - rekla je glavni pregovarač Srbije sa EU

  • 1

Glavni pregovarač Srbije sa EU Tanja Miščević ocenjuje uspešnim prvi bilateralni "skrining" o usaglašenosti srpskih propisa s EU na polju nadzora trošenja budžetskih i drugih javnih sredstava.

- Predstavili smo situaciju u Srbiji vezanu za jedno poglavlja pregovora o članstvu s EU, a to je suštinski važno pitanje funkcionisanja Srbije kao države, kad je reč o delovanju unutrašnje finansijske kontrole, budžetskih korisnika, kako državna revizorska institucija nadzire trošenje budžetskih sredstava, znači poreskih obveznika - objasnila je Miščevićeva.

Šef srpske delegacije, državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Ćorsović, istakao je da srpska državna uprava već odavno radi na pitanju finansijskog nadzora i imajući u vidu da tu neće biti nekih političkih pitanja, pregovori o tom poglavlju su u interesu same Srbije da se valjano uredi sistem finansijskog upravlja u zemlji.

Takođe je, kako je dodala Tanja Miščević, na osnovu materijala koje je dala na uvid srpska strana, uzajamno razmotreno kako su usklađeni standardi Srbije i EU na tom polju i problemi s kojima se srpske institucije susreću, pa su upoređeni raniji statistički podaci s najnovijim od ove godine.

- Srbiji je veoma stalo da se što pre s EU otvore pregovori o ovom poglavlju trošenja javnih sredstava, jer je to bitno i za samu Srbiju kao državu - naglasila je šefica tima Srbije za predstojeće pregovore o članstvu Srbije i EU.

Skrining, odnosno analitički pregled i ocena usklađenosti nacionalnog zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom Evropske uniječine dve vrste sastanaka: uvodni (eksplanatorni), na kojem su predstavnici srpske vlade već prethodno od zvaničnika Evropske komisije dobili uvid u zakone o finansijskom nadzoru u EU, kao i vid bilateralnog skupa koji je danas održan.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zullu

    26. novembar 2013 | 15:20

    Prvo skrining a onda posle SKRIMING...(screaming - vrištanje.-Eng. - prim.aut.)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA