DO KRAJA 2015: Nema zapošljavanja u javnom sektoru!

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o budžetskom sistemu kojima se na dve godine zabranjuje zapošljavanja novih radnika u javnom sektoru

  • 15

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene 10 zakona i doneli novi zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, a među novim propisima su i izmene Zakona o budžetskom sistemu kojima se na dve godine zabranjuje zapošljavanja novih radnika u javnom sektoru.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru važiće do 31. decembra 2015. godine. Za izmene Zakona o budžetskom sistemu glasalo je 128 poslanika, a protiv je bilo 17. Usvojenim Zakonom ograničava se i ukupan broj privremeno angažovanih radnika na 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u organu ili instituciji koja se neposredno ili posredno finansira iz budžeta, a novi radnici mogu biti zaposleni samo uz saglasnost tela Vlade Srbije na predlog ministarstva ili drugog nadležnog organa.

Pošto je skupština usvojila amandman Odbora za finansije, zabrana zapošljavanja se ne odnosi na zaposlene u službama Skupštine Srbije, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Državne revizorske institucije, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Agencije za borbu protiv korupcije, Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Komisije za zaštitu konkurencije, Komisije za hartije od vrednosti, Fiskalnog saveta, republičke radiodifuzne agencije i Agencije za energetiku.

Zabrana se ne odnosni ni na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, nastavno osoblje visokoškolske ustanove i naučno i istraživačko osoblje, naučnoistraživačke organizacije akreditovane u skladu sa zakonom, na izabrana, postavljena i imenovana lica u državnim organima i organima jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i na direktore javnih preduzeća i agencija.

Amandmanom je predviđeno, a skupština je usvojila, da se radni odnos, odnosno anagžovanje po ugovoru o delu u Skupštini Srbije i nezavisnim državnim organima i organizacijama koje bira parlament može zasnovati, odnosno angažovati po ugovoru uz saglasnost skupštinskog odbora nadležnog za administrativno-budžetska pitanja.

Ta mera trebalo bi u budžet da donese u 2014. godini, usled prirodnog odliva zaposlenih, uštede od oko 0,15 odsto BDP, odnosno oko 45 miliona evra, a u 2015. godini dodatnih 0,25odsto BDP.

Zakon je predvideo i kazne za nepoštovanje zabrane i one iznose od 500.000 do dva miliona dinara za institucije i od 30.000 do dva miliona dinara za odgovorne osobe. Predviđena je, kako kazna, i privremena obustava isplata novca za plate i prenosa sredstava za finansiranje lokalnih samouprava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shone

    7. decembar 2013 | 00:41

    Sama lista izuzetih namece utisak da se jako vodilo racuna da ostane dovoljno mesta za partijska zaposljavanja, ali u visokim krugovima, a mada se pogleda lista izuzetih stice se jos i utisak da je ona duza od liste onih na koje se zakon odnosi.

  • Nesa

    7. decembar 2013 | 09:07

    Nemoj te se cuditi zasto je veliki odliv mozgova Iz Srbije.. Sramota.

  • Правдa

    7. decembar 2013 | 08:55

    Ahahahahahahahahaha....kakva mera...ahahahahahahaha...kakvo zamajavanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA