EU ODLUČILA: Srbija 21.01. počinje pregovore!

Na satanku Ministarskog saveta u Briselu, u pregovarački okvir koji su ministri usvojili uvršćeno je da dijalog na kraju treba da dovede do "sveobuhvatne normalizacije" odnosa Beograda i Prištine

  • 12

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije odlučili su večeras da pregovori sa Srbijom počnu 21. januara, saopštio je novinarima večeras šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec.

- Predstavnici Grčke, koja 1. januara preuzima predsedavanje Evropskom unijom, informisali su nas na ministarskom sastanku da je njihov plan da se međuvladina konferencija sa Srbijom održi 21. januara - izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

- Ima logike da to bude 21. (januar), jer tog dana ponovo zaseda Ministarski savet - izjavio je funkcioner EU blisko upućen u tok debate.

On je objasnio da će Grčka moći sama da sazove međuvladinu konferenciju, bez nove sednice Saveta EU.

Štefan File je na svom Tviter nalogu takođe naveo da se planira da prva međuvladina konferencija bude 21. januara.

Erjavec je na konferenciji za štampu izneo i da su ministri u pregovarački okvir uvrstili dosad spornu klauzulu u kojoj se kaže da Beograd i Priština do kraja pristupnih pregovora Srbije moraju da potpišu "pravno obavezujući sporazum".

Ovoj stavci se dosad protivilo nekoliko zemalja na čelu sa Španijom, ali su one na kraju prihvatile insistiranje Nemačke da ova odredba uđe u okvir.

U pregovarački okvir koji su ministri večeras usvojili uvršćeno je i da dijalog na kraju treba da dovede do "sveobuhvatne normalizacije" odnosa Beograda i Prištine.

Nemačka je dosad insistirala na terminu "puna normalizacija", ali je na kraju prihvatila nešto blažu formulaciju koju je predložila Litvanija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijela

    17. decembar 2013 | 22:00

    Ne treba nam clanstvo u EU. Srbija je u krizi od kako znam za sebe i bice nam gore nego grcima a vec znate odlicno kako je u grckoj, ako uopste znate. Znam o cemu pricam jer zivim u istoj.

  • Pedro

    18. decembar 2013 | 00:08

    I šta sada?Jel treba da skačem od sreće?Fuj!!

  • Nenad

    17. decembar 2013 | 20:33

    Pretrgli se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA