OTKRIVAMO POREKLO SRPSKIH POLITIČARA: Ko su slavni preci naših lidera?

Aktuelni lideri stranaka i ministri u Srbiji potomci su čuvenih predaka, a njihovi roditelji, dede i pradede krupnim imenima upisani su u srpskoj istoriji

  • 78

Da li ste znali da su aktuelni lideri političkih stranaka i ministri u Srbiji potomci slavnih predaka i da su njihovi roditelji, dede, pradede krupnim imenima upisani u srpskoj istoriji, a da su oni samo nastavili da slede njihov put?

Pažljivo pročitajte čiji su naslednici premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar Branko Ružić, bivši predsedavajući GS UN Vuk Jeremić, bivši predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić, lider DSS-a i bivši premijer Vojislav Koštunica...

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, poznat po tome što je još uvek student svih vremena na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na najdirektniji način nastavio je svoju porodičnu tradiciju, jer se već godinama nalazi na čelu srpske policije, a njegov otac Desimir bio je čuveni policajac u Žitorađi.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, iako rođen na Novom Beogradu, poreklo po ocu vodi iz Čipuljića kod Bugojna, u samom srcu BiH. Malo ko zna, međutim, da je njegov deda Anđelko bio na hadžiluku u Svetoj zemlji Jerusalimu, kad nije mogao svako da ode na to svetovno hodočašće, zbog čega je kasnije prozvan Adžija.

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Srbije Branko Ružić nastavio je da korača stopama svog oca koji se bavio politikom. Slabo se zna da je otac potpredsednika SPS Kostadin bio istaknuti srpski diplomata u Australiji, u Pertu.

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica poreklo vuče iz Koštunića pod Ravnom gorom, ali je svoje političke sposobnosti nasledio od pradede Jovana Damjanovića (kako su se Koštunice ranije prezivale) koji je bio učesnik Svetoandrejske skupštine iz 1858. godine kao narodni poslanik iz Koštunića. Iz porodice Damjanović je i Anđelija, majka jednog od najvećih srpskih vojskovođa, vojvode Živojina Mišića.

U Sarajevu je 15. januara 1958. rođen Boris Tadić, počasni predsednik Demokratske stranke, kao sin filozofa i člana Srpske akademija nauka i umetnosti (SANU) i Saveta Republike Srpske i jednog od predvodnika studentskog protesta 1968. Ljube Tadića, koji je preminuo 31. 12. 2013. godine.

Narodni poslanik  i bivši predsedavajući GS UN Vuk Jeremić, do skoro član Demokratske stranke, ima bogato porodično poreklo čiji su deda i baba po majci bili diplomate Šerif Buljubašić i Sadeta Pozderac, čiji je otac bio čuveni Nurija Pozderac, potpredsednik AVNOJ-a, a deda čuveni Murad - aga Pozderac, jedan od lidera Cazinske krajine u doba osmanske vladavine u BiH.

Šef Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu i bivši ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković vuče poreklo od heroja sa Solunskog fronta, njegovog dede Spiridona, odlikovanog heroja "solunca".

Funkcioner SRS-a Nemanja Šarović, čiji je otac Blažo bio ugledni srpski novinar, poreklo vuče od plemićke porodice Dobrijević koja je nadaleko poznata i nalazi se zapisana u Fojničkom grbovniku.

Ako se setite još nekog istaknutog političara, kojeg nismo stavili u ovaj tekst, a smatrate da bi trebalo tu da se nađe, ostavljajte vaše predloge u komentarima.

(Darko Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    10. januar 2014 | 17:21

    Gospodin Velimir Ilić sin velikog pecenjara Vojceta nadaleko poznat po najboljem prasetu i pričama za uspavanke . Istaknuti clan drustva mladih lazova i prevaranata

  • Johnny

    10. januar 2014 | 17:31

    "cuveni policajac u Zitoradji"? E ovo je hit! Verovatno i jedini policajac u to doba u tom selu.

  • Bravo

    10. januar 2014 | 17:21

    Svi bosanci... a Vuk Jeremic cak musliman kohi nece da prizna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA