ĐILAS PREŽIVEO: Usvojen izveštaj, 274 glasalo za, 127 protiv

Glavni odbor Demokratske stranke usvojio je izveštaj Dragana Đilasa o radu stranke. Izveštaj je podržalo 274 članova GO DS, protiv je glasalo 127, dok je deset članova bilo uzdržano

  • 26

Nakon što je rasprava na sednici Glavnog Odbora Demokratske stranke (DS) završena glasalo se o izveštaju predsednika DS Dragana Đilasa o radu stranke. Izveštaj je usvojen sa 274 glasova za i 127 glasova protiv. Sednica je održana u Novom Sadu, a počela je  minutom ćutanja za nedavno preminulog akademika Ljubomira Tadića.

Zasedanje glavnog odbora, kao i rasparav trajali su više od osam sati, a za to vreme prisutnima se obrati veliki broj članova ove stranke. 

Na samom početku sednice GO lider novosadskih demokrata Bojan Pajtić pozvao na jedinstvo stranke i rekao da "ko sad želi da se stranka opredeljuje želi zapravo što gori rezultat stranke da bi to iskoristio u lične svrhe".

Nakon njega, prisutnima se obratio i počasni predsednik DS-a Boris Tadić koji je otvoreno rekao  da ko glasa za Đilasa glasa za loš izveštaj. On je rekao da ako Đilas ostane na čelu stranke da će u roku od tri do šest meseci pasti i Vlada Vojvodine. Tadić je tada ocenio da je današnja sednica GO veoma važna jer treba da se glasa o budućnosti stranke.

- Ako je popularnost stranke na nivou od 10 odsto, onda treba da se zapitamo kakva nam je budućnost - poručio je Tadić. On je rekao da se zbog svoje finansijske situacije preselio i da sada živi "na selu".

- Nahuškali ste portparola (Aleksandru Jerkov) da me napada u medijima - rekao je Tadić i dodao da bi voleo da jednog dana uporede račune ko je šta uradio.

- Gospodo delegati vi ćete davanjem podrške za izveštaj se opredeliti da li ste za Đilasa ili mene. I da li Đilas ili ja imamo kapacitet da stranka krene u izbornu trku - rekao je on.

Boris Tadić napao Đilasa i Borka Stefanovića da ne može da se preti onima koji nisu za izveštaj. "To nije demokratija", rekao je Tadić.

- I pre prošlih izbora sam rekao da Dragan Đilas nema kapacitet da vodi DS. Nemam ništa lično protiv tebe ali to sam mislio i kad si izabran i sada - rekao je Tadić obraćajući se Đilasu.

Tadić je potom napao i Bojana Pajtića da preti otpuštanjem u pokrajinskoj vladi ako se ne glasa za predlog.

- Znam šta sam radio 14 meseci. Znam da sam pravio greške. A vi koji drugačije mislite imaćete svoju priliku na zatvorenoj sednici - poručio je Đilas.

- Nije DS samo vi koji sedite ovde već stotine hiljada onih koji glasaju za nas - rekao je Đilas obraćajući se članovima Glavnog odbora.

- Neke stvari nismo pre godinu dana pričali a možda je trebalo. Ovo nije obična stranka a nije ni obična sednica GO. Moramo da se izjasnimo kakvu stranku želčimo. DS mora da bude lider ili u državi ili u opoziciji, ništa manje i ništa više - rekao je Dragan Đilas.

Članovi Glavnog odbora DS su uoči zasedanja dobijali sms poruke u kojima su ih dve suprostavljene strane pozivale da ih podrže. U porukama jedna strana poziva da Glavni odbor DS ne usvoji izveštaj predsednika stranke Dragana Đilasa o radu dok druga poziva na podršku Đilasu i upozorava da ne treba voditi unutarstranačke bitke u predizborno vreme.

Dragan Šutanovac je tokom svog obraćanja kritikovao i Tadića i Đilasa ali je potvrdio da će i pored svih primedbi koje ima na rukovodstvo stranke glasati za Đilasov izveštaj.

- Borise nisi hteo da rušiš Đilasa u maju prošle godine, a sada pred izbore hoćeš. To nije u interesu stranke - poručio je Šutanovac i dodao: "Sami sebe razdiremo svih proteklih meseci. Suština je imamo li mi ljude za promene i koji su to naši ljudi?".

Vida Ognjenović je toko zasedanja GO DS-a ocenila da inicijativa za smenu Đilasa u ovom trenutku predstavlja pokušaj da DS sam sebi zabode nož u stomak, i apelovala da se smire strasti i sačeka vreme za diskusiju posle gradskih izbora u Beogradu.

Prisutnima se obratio i Miki Rakić, potpredsednik DS koji je rekao da su mnogi danas govorili, ali da niko ništa nije rekao i predložio.

- Niko osim Mićunovića ništa nije predložio. I ako neko misli da može Krkobabić da ga spase u Beogradu isto je kao što neko misli da može Pastor da te spase u Vojvodini. E pa ne može ni Pastor ni Krkobabić - rekao je Rakić.

Miki Rakić je poručio i da se "ne može sa Pastorom pisati novi statut, nego sa onim ko ima većinu u skupštini". Na to je odgovorio Goran Ješić, da će se "statut pisati u Novom Sadu" i dodao da nikada nije nudio DS Vučiću već da je tražio pragmatično rešenje.

Zamenik šefa poslaničkog kluba Demokratske stranke u republičkom parlamentu, Janko Veselinović, istakao je da u Đilasovom izveštaju nije ni bilo reči o radu stranke.

- Tokom izjašnjavanja odbora, 1.800 članova je reklo da stanje u stranci ne valja. Inicijativu o smeni Đilasa podržali su iz Vojvodine: Sombor, Zrenjanin, Odžaci, Subotica. Glavni odbor je trebalo da bude zakaza još pre mesec dana, ali se namerno odlagao - rekao je Veselinović.

Goran Bogdanović, predsednik pokrajinskog odbora DS i bivši ministar za KIM, rekao je da neće podržati izveštaj aktuelnog lidera Dragana Đilasa i pozvao članove Glavnog odbora da danas razreše dilemu.

Marko Đurišić, sekretar predsedništva DS, rekao je da neće glasati za izveštaj Đilasa i poručio je da se politika ne vodi kroz medije već kroz organe stranke.

Doktor Mladen Erceg, predsednik odbora u Zemunu rekao je da DS treba da bude vodeća demokratska snaga u zemlji. "Ako ne dođe do promene rukovodstva, rezultati izbora će biti poražavajući", naglasio je Erceg.

Takođe za promene u stranci je i Aleksandar Senić, član predsedništva DS i poslanik u skupštini Srbije.

"Zabrinut sam, bez promena nećemo ostvariti rezultat na izborima i bez promena nećemo biti lider ni u vlasti ni u opoziciji", rekao je Senić.

Pred sam kraj rasprave članovima Glavnog odbora obratio se Boris Tadić rečima: "Moj predlog je Dragane da se povučeš s mesta predsednika stranke. Ne čekaj da propadneš na izborima pa da onda budeš smenjen".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dezan

    18. januar 2014 | 16:19

    Ne znam dal kapirate da pravite novog Milosevica.Vucic ce da vam osvoji 70 posto od 35 koliko izadje.Osilio bi se svako a ne on.Vi ste krivi obojica!65 posto ljudi ne glasa jer nema za koga!Radikali na vlasti!Gde zivimo jbt!

  • Tasmanijski Đavo

    18. januar 2014 | 15:46

    Ali kad je Tadić rekao da siroma zbog nemaštine živi na selu... Brate, sam sebi si pucao u nogu.

  • Android

    18. januar 2014 | 16:21

    Ma duvajte frulice oboje!!! Nezna se ko je gori od njih!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA