POČELI PREGOVORI EU I SRBIJE: File čestitao na istorijskom koraku! (FOTO)

Evropski komesar za proširenje čestitao na tviteru Srbiji otpočinjanje pregovora koji bi trebalo da počnu poglavljem 35 o raznim pitanjima koje obuhvata normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

  • 3

U Briselu je danas, nešto posle devet časova, počela prva međuvladina konferencija Srbije i EU čime počinju pregovori o članstvu Srbije u Evropskoj uniji. Pregovore je otvorilo nekoliko ministara zemalja Evropske unije, evropski komesar Štefan File i čelnici srpske vlade.

Srbiju na konferenciji predstavljaju premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić a u delegaciji su i ministar za evropske integracije Branko Ružić, šef diplomatije Ivan Mrkić, šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević i savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Ðurić.

Evropsku uniju na skupu predstavljaju potpredsednik grčke vlade i šef diplomatije Evangelos Venizelos i komesar za proširenje Štefan File.

Današnja konferencija je prilika da se razmene opšti stavovi između predstavnika EU i Srbije, da se predstavi pregovarački okvir EU, pregovarački tim Srbije i predloži kalendar sastanaka u okviru procesa skrininga.

Štefan File je na svom Tviter profilu čestitao Srbiji na otpočinjanju pregovora i postavio fotografiju sa ovog istorijskog skupa.

- Istorijski dan Srbije na putu za EU: razgovori u pristupanju su stvarno otpočeli. Čestitam! - napisao je File na ovoj društvenoj mreži.

Ministar spoljnih poslova predsedavajućeg EU, Grčke, Evangelos Venizelos uručiće najvišim srpskim zvaničnicima ključne dokumente EU za pregovore u kojima se podvlači da je "Srbija dostigla nužni stepen usaglašenosti s merilima za članstvo".

Venizelos će srpskom premijeru Ivici Dačiću, potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću i šefu diplomatije Ivanu Mrkiću i drugim srpskim zvaničnicima na Međuvladinoj konferenciji EU-Srbija obrazložiti Generalni stav EU za pregovore.

Dačić je najavio da će on na otvaranju pregovora s EU izložiti uvodnu izjavu Srbije sa stavom o pregovaračkom okviru i pogledu Beograda na celokupan tok pregovora.

- Ne treba iznositi preterana optimistička očekivanja, to će sve ići svojim tokom, sigurno je da postoji mogućnost da to budu poglavlja 23 i 24 ili poglavlje 35, ili možda, kao u slučaju nekih drugih zemalja, poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu – rekao je Dačić.

On je precizirao da će pitanje koje bi prvo poglavlje moglo da bude otvoreno biti tema rasprave na drugoj međuvladinoj konferenciji 25. jula.

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević ocenila je da je poglavlje 35 izazov, jer je novina, kako za nas tako i za Evropsku komisiju.

Dačić će se sastati u Briselu i s predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije Hermanom van Rompejom i Žozeom Manuelom Barozom.

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File izjavio je uoči međuvladine konferencije da Srbiji tek predstoje brojni izazovi na putu evropskih integracija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA