KONAČNO: Srbija dobija status kandidata!

Ministri spoljnih poslova Evropske unije preporučiće Evropskom savetu da u četvrtak dodeli Srbiji status kandidata. Karl Bilt na svom Tviter nalogu već čestitao našoj zemlji. Najveću prepreku predstavljali Rumuni

  • 3

Ministri spoljnih poslova Evropske unije odlučili su danas, posle više od šest sati debate, da preporuče Evropskom savetu da u četvrtak dodeli Srbiji status kandidata, saopšteno je u Briselu.

Time je odluka praktično prepuštena Savetu EU, kako je to ranije danas kao mogućnost pomenuo i šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Od ukupno 27 članica, 26 njih, uključujući i Nemačku, bile su za davanje zelenog svetla Srbiji, a iznenađenje je tvrd stav koji je Rumunija danas zauzela zbog pitanja vlaške manjine u Srbiji. Rumuni su tražili da se u konačni zaključak unese stavka o položaju vlaške manjine u Srbiji, što je najviše revoltiralo Nemce. Iako je taj zahtev ispunjen, Rumuni su još uvek nezadovoljni formulacijom teksta zaključka.

Šefovi diplomatija EU podsetili su na mišljenje Evropske komisije iz oktobra 2011. o zahtevu Srbije za članstvo i zaključcima Evropskog Saveta od 5. decembra 2011. Ministri smatraju da Srbija napreduje u sporovođenju sporazuma potpisanih sa Prištinom, kao i da je omogućila Euleksu i Kforu da sprovode svoje mandate.

"U svetlu tog ispitivanja, Savet preporučuje da se Srbiji dodeli status kandidata i očekuje potvrdu ove odluke na martovskom zasedanju Evropskog saveta", piše u zaključku sa današnje sednice.

Među prvima od svetskih zavničnika preporuku za kandidaturu građanima Srbije čestitao je ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt kratkom porukom na društvenoj mreži Tviter: "Čestitam".

On je kao nedostojanstveno ocenio pokretanje pitanja koja nisu tema sastanka i to u trenutku "kada pokušavamo da pokrenemo Srbiju i Kosovo napred".

"Nedostatak evropskog duha", napisao je Bilt.

U međuvremenu, holandska Ambasada u Beogradu saopštila je da je Holandija juče ratifikovala Sporazum EU i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju. Holandija je 24. članica EU koja je ratifikovala SSP sa Srbijom, a to još treba da urade Belgija, Litvanija i Rumunija.

File: Kandidaturua u četvrtak ili petak

Komesar EU za proširenje Štefan File je izrazio je uverenje da će EU na zasedanju u četvrtak i petak odobriti Srbiji status kandidata.

File je naglasio da odobravanje kandidature Srbiji otvara novu eru u pristupanju EU i podstiče dalje reforme koje vode članstvu.

Evropski komesar je ukazao da je to i rezultat napretka u dijalogu Beograd-Priština i predočio da je Srbija ispunila politička i ekonomska merila za status kandidata za članstvo.

Van Rompej: Srbija ispunila sve uslove

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao je posle sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Briselu da je Srbija ispunila sve uslove za status kandidata i najavio da će to pitanje izneti 1. marta i 2. marta na samitu Evropskog saveta, i izrazio nadu da će Srbija nastaviti da podržava regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose na zapadnom Balkanu.

Vamen: Srbija se vraća u evropsku porodicu

Danski ministar za Evropu Nikolaj Vamen na završetku zasedanja šefova diplomatija EU izjavio je da je postignut dogovor oko toga da je Srbija ispunila merila i da je, s njegovog gledišta, "Srbija sada na tački povratka u evropsku porodicu", i dodao  da je otvoreno novo poglavlje u odnosima EU i Srbije, te da je to potvrda nastavka politika prijema novih članca u EU.

- Biće, naravno, rasprave idućih dana, ali je bitno što smo mi, i to sve države-članice EU, uspeli da preporučimo odobravanje statusa kandidata za članstvo Srbiji -  je Vamen.

Kacin: Pregovori o članstvu Srbije u EU što pre

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da Srbija ima kapaciteta da postigne značajan napredak i da bi trebalo da osigura brzo otvaranje pregovora o članstvu u EU. On je ocenio da se Srbija uporno borila za status kandidata i da taj status u potpunosti zaslužuje.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izrazio je podršku Srbiji da dobije status kandidata za člana EU. Milanović je na predavanju na univerzitetu u Mostaru rekao i da je strateški interes Hrvatske ulazak Bosne i Hercegovine u EU.

 

 

(Telegraf.rs/agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    28. februar 2012 | 17:41

    Sviđa mi se ovo. Priznao čika Boris Kosovo, sad brže bolje raspisuj izbore, a posle će još jednog 10 godine da se natežu dok uđu u EU. Lepo rekoše u Ćirilici: od Srbije ostala samo oglođana koska, a isti šljam se 20 godina smenjuje na vlasti.

  • znatizeljan

    28. februar 2012 | 21:51

    Jedna mala pahuljica i eto nama status kandidata. Posle svake pahuljice, Srbija sve manja i manja. Koliko jos pahuljica, ili snega, treba da napada da bi usli u EU i hoceli ostati nesto od Srbije do tada?

  • kiklop

    28. februar 2012 | 10:51

    Borise, svaka cast, bas ti je uvalio, vidi se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA