SVM zaprepašćen otvaranjem kancelarije mađarskih fašista u Subotici

Savez vojvođanskih Mađara najoštrije osuđuje rukovodstvo Jobika, zato što, kako se navodi, "pokušavaju sebe promovisati u Vojvodini i sebi krčiti put do birača iskorišćavanjem mladih ljudi, starih jedva dvadeset godina"

  • 5

Savez vojvođanskih Mađara je zaprepašćen i osuđuje otvaranje kancelarije mađarske desničarske organizacije Jobik u Subotici.

Nakon što je juče desničarski Jobik otvorio u Subotici svoju kancelariju, iz SVM-a su toj i onim strankama vojvođanskih Mađara, za koje tvrde da su se "postrojile iza Jobika čekajući svoj politički plen", poručili da vojvođanski Mađari nikada nisu i neće biti protagonisti ni srpskog nacionalizma, niti mađarskog nacionalizma.

- Proteklog vikenda otvaranjem svoje kancelarije u Subotici jedne, po pogledima i stavovima, krajnje desničarske stranke jeste čin, suviše poznat vojvođanskim Mađarima još iz devedesetih godina, kada su drugi, konkretno srpski ekstremisti, želeli iskoristiti vojvođanske Mađare kao topovsko đule, poslati ih na pogrešno ratište, u cilju ostvarivanja sopstvene, sebične, diskriminatorske politike - navodi se u saopštenju ove partije.

SVM najoštrije osuđuje rukovodstvo Jobika, zato što, kako se navodi, "pokušavaju sebe promovisati u Vojvodini i sebi krčiti put do birača iskorišćavanjem mladih ljudi, starih jedva dvadeset godina".

- Oni odlaze kući, a naša deca ostaju ovde. Ne dozvolimo nikome, ni Jobiku, niti vojvođanskim satelitskim strankama Jobika da grade svoj politički kapital uzburkivanjem i iskorišćavanjem osećaja nacionalnog ponosa mađarske dece u Vojvodini - poručuju iz SVM.

Povodom predstojećih parlamentarnih izbora u Mađarskoj, u ovoj stranci navode da su spremni da razgovaraju sa svim političkim strankama iz Mađarske, koji uvažavaju, a ne iskorišćavaju vrednosti uzajamne pripadnosti Mađara i specifičan položaj vojvođanskih Mađara koji žive u manjini, dok dijalog neće voditi s "ekstremističkom politikom".

- Moramo živeti i živimo zajedno sa Srbima, sa drugim autohtonim manjinama, sa izbeglim i raseljenim licima iz bivše Jugoslavija, pa zatim sa teritorije Kosova, sa kosovskim Romima koji su proterani iz Zapadne Evrope, što je svakako izazovan zadatak kako u svakodnevnom životu, tako i u politici. Ne treba nam niko, čak ni iz Mađarske ko dolazi, da sa svojim neodgovornim ponašanjem izaziva požar, a zatim odlazi kući - navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik SVM Ištvan Pastor.

Jobik - Pokret za bolju Mađarsku je nacionalistička politička stranka krajnje desnice u Mađarskoj. Stranka sebe opisuje kao "principijelnu, konzervativnu i radikalno patriotsku hrišćansku stranku", čija je "osnovna svrha" zaštita "mađarskih vrednosti i interesa".

S druge strane, akademici, različiti mediji i politički protivnici optužuju Jobik za fašizam, neofašizam, neonacizam, rasizam, antisemitizam, mržnju prema Romima i homofobiju. Po broju poslanika u parlamentu Mađarske i Evropskom parlamentu, Jobik je treća po snazi stranka u Mađarskoj.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    25. januar 2014 | 19:20

    To nije na vreme suzbijeno. Kad su oni dosli do kancelarije zaci da uveliko rade...

  • Prof.Biologije

    25. januar 2014 | 19:49

    Ultra nacionalisti su ljudi plitke svesti

  • Milan

    25. januar 2014 | 22:50

    Koja im je adresa da ih posetim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA