OTKRIVAMO: Putin spavao u Belom dvoru, domu Karađorđevića!

Predsednik Rusije prilikom posete Beogradu 2001. godine na sopstveni zahtev prespavao u dvorskom kompleksu Karađorđevića na Dedinju

  • 3

Predsednik Rusije Vladimir Putin prvi put je u zvaničnu posetu Beogradu došao 16. juna 2001. godine, na poziv tada prvog čoveka Jugoslavije Vojislava Koštunice. Kako Telegraf.rs otkriva, on nije odseo u luksuznim beogradskim hotelima, već je, na sopstveni zahtev, prenoćio u Belom dvoru, domu Karađorđevića!

Sadašnji predsednik Rusije boravio je tada u dvodnevnoj poseti Jugoslaviji, gde se sastao s Koštunicom.

- Putin je tada tražio da prespava u Dvoru Karađorđevića, jer je smatrao da je to mesto sasvim odgovarajuće za njegove potrebe. Bio je oduševljen kompleksom Karađorđevića rekavši da ga podseća na neki od dvorova u Rusiji - kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

Putin je u Srbiji boravio 16. i 17. juna, odakle je otišao na Kosovo i Metohiju kako bi posetio mirovne snage Rusije pozicionirane u Prištini.

Zanimljivo je i to da od odlaska Predsednika Rusije, pa do povratka Karađorđevića, niko više od stranih državnika nije prespavao u Belom dvoru.

Dvorski kompleks Karađorđevića je od 1945. godine koristio doživotni predsednik SFRJ i lider komunističke partije Josip Broz Tito, da bi nakon toga u njemu boravio predsednik SRJ Slobodan Milošević.

Od odlaska Miloševića u Hag Beli dvor postaje državna rezidencija i to ostaje sve do povratka Prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića 17. jula 2001. godine, od kada je to i zvanična kuća Karađorđevića.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    20. februar 2014 | 09:29

    Po meni to je i trebalo da ostane državno vlasništvo,a ne davati nekakvim bjelosvjetskim lopužama.

  • @Al@Stars@Brigada

    20. februar 2014 | 12:12

    Gde je spavao to niko nece saznati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA