Srbija dobila status kandidata za EU!

Evropski savet odlučio večeras u Briselu da Srbiji dodeli status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

  • 2

Srbija je i zvanično postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, odlučili su večeras u Briselu šefovi država članica EU!

Informaciju da je Srbija i zvanično kandidat za člana Evropske unije, prvi je preneo predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, koji je nešto pre 23 časa tu vest objavio na svom Tviter nalogu.

Kandidaturu Srbije za EU potvrdio je na Tviteru i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koji je poručio da je Srbija zaslužila takvu odluku. Podršku kandidaturi Srbiji Barozo je izrazio i koji minut kasnije na konferenciji za novinare.

- Ja sam pre dva dana razgovarao ovde sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i rekao da će taj problem biti rešen. Smatram da je to jako dobra odluka jer pokazuje da EU ostaje i dalje vrlo privlačna - naglasio je Barozo.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je večeras da je dodeljivanje statusa kandidata Srbiji značajno dostignuće i rezultat napora obe strane u dijalogu između Beograda i Prištine.

- Nadam se da će to ohrabriti Srbiju da učini dalje napore da ispune politička i ekonomske merila za članstvo u EU - rekao je Van Rompej posle prvog dana samita lidera EU u Briselu.

"Evropski savet podržava zaključke ministarskog saveta od 28. februara 2012. u vezi sa proširenjem i procesom pridruživanja i stabilizacije i slaže se da dodeli Srbiji status zemlje kandidata", stoji u Zaključku ovog tela, koji je usvojen jednoglasno.

Šefovi država i vlada dvadeset sedam članica okupili su se na dvodnevnom zasedanju danas popodne, a nakon kratke sednice otišli su na radnu večeru zatvorenu za javnost, na kojoj je status kandidata za Srbiju bio jedna od četiri tačke dnevnog reda.

Članovi Evropskog saveta raspravljali su o Srbiji manje od pet minuta, posle više od tri sata razmatranja situacije u Evrozoni. Sastanak je zaključen diskusijom o proširenju Šengenskog sporazuma.

Ranije danas, diplomatski izvor blizak kabinetu predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja istakao je da je obezbeđen pristanak Rumunije za dodeljivanje statusa kandidata Srbiji.

(Telegraf.rs/agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA