Dačić: ZSO sledeća tema u Briselu!

Premijer Srbije u ostavci rekao je da u Briselu još nije razgovarano o statutarnom formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji i da je to tek jedna od predstojećih tema

  • 2

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Medveđi da u Briselu još nije razgovarano o statutarnom formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Dačić je, reagujući na ocenu zamenice kosovskog premijera Edite Tahiri da usvojeni statuti opština na severu Kosova nisu u skladu sa zakonima Kosova, naglasio da pitanje statuta tek treba da bude na dnevnom redu u Briselu.

- Sledeći korak u dijalogu sa Prištinom biće formiranje Zajednice srpskih opština, to znači da tek treba da se raspravi pitanje statuta. To još nije bila tema rasprave na tom najvišem nivou. Sa druge strane, za to je neophodno da se obave određene pripreme, neophodno je da opštine donesu odluke o tome - rekao je Dačić tokom posete Medveđi.

On je ponovio da je za Srbiju to pitanje suštinski najznačajniji deo Briselskog sporazuma.

Premijer je prokomentarisao i najave iz Prištine o formiranju Vojske Kosova, rekavši da to nije u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

- Tražimo da se to pitanje raspravi na sednici Saveta bezbednosti UN. Ono što je bitno je da smo Briselskim sporazumom dogovorili da bilo kakve, neke buduće oružane snage ako se formiraju, ne smeju da dolaze na sever Kosova bez saglasnosti KFOR-a odnosno NATO-a. To je bila garancija koju smo tražili dok se ne uspostavi međusobno poverenje", kazao je Dačić.

- Naravno da sad ima reakcija da treba i na severu uspostaviti neke oružane snage, ali to su teme o kojima nismo razgovarali", rekao je Dačić.

On je najavio da će to takođe biti tema nekog budućeg dijaloga i naglasio da Srbija traži da se o tome raspravlja na Savetu bezbednosti i da međunarodne misije na Kosovu ostanu sve dok se ne uspostavi poverenje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Logika

    13. mart 2014 | 18:37

    Sve to lepo zvuči zna li Dačić da ne treba davati obećanja koja ne planiraš ispuniti.Šta li im znači ovo kad rašire ruke kao neki magovi uzvišeni ,ko koga kopira on Vučića ili Vučko njega.

  • Marijana

    13. mart 2014 | 17:17

    Hvala bogu da se neko bavi značajnim temama u Srbiji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA