U OVOM GRADU ŽIVE NAJINTELIGENTNIJI LJUDI U SRBIJI: Nikad nećete pogoditi o kom gradu je reč!

Koeficijent inteligencije predstavlja količnik sposobnosti kandidata prikazanih na testu i životne dobi. Prosečne ljudske osobe imaju IQ izmedu 90 i 110. Nadarenima se smatraju oni čiji se IQ nalazi između 120 i 140 po Katelovoj skali. Pogodite koji grad u Srbiji je "najinteligentniji"

  • 72

Sigurno ste se nekad pitali gde žive najpametniji Srbi .Objašnjenje fenomena inteligencije zahteva puno prostora. Postoje psihometrijske metode za određivanje količnika, kao i razni kriterijumi koji se uzimaju u obzir kada se vrši merenje.

Svi rođeni nakon 1970. će moći da postanu besmrtni - naučnici tvrde da će do 2050. napraviti lek za večni život

Koeficijent inteligencije predstavlja količnik sposobnosti kandidata prikazanih na testu i životne dobi. Prosečne ljudske osobe imaju IQ izmedu 90 i 110. Nadarenima se smatraju oni čiji se IQ nalazi između 120 i 140 po Katelovoj skali. Svi rezultati preko 140 predstavljaju izuzetno inteligentne osobe.

Prema testiranju inteligencije koje radi udruženje Mensa Srbije "najinteligentniji grad" u Srbiji je Pančevo.

DANI INTELIGENCIJE: Mensa testirala IQ Beograđana (FOTO)

Goran Tomin, Predsednik Komisije za testiranje Mense Srbije, objašnjava šta je kriterijum za članstvo u Mensi.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

- Treba naglasiti da IQ 148 ili veći, što je kriterijum za članstvo u Mensi, po definiciji može da ostvari 2% opšte populacije, tako da je cilj Mense da na svojim testiranjima izdvoji te pojedince. Zbog toga je teško reći koji grad je najinteligentniji. Međutim, grad Pančevo ima najveću izlaznost na našim testiranjima, s obzirom na broj stanovnika. Iako dosta manji, Pančevo na testiranjima ima čak više kandidata nego Novi Sad. Samim tim je i broj onih koji na testu ostvare uslov za članstvo visok - kaže on.

Ovo je najteži zadatak na Testu inteligencije! Možete li da ga rešite? (FOTO)

Naš sagovornik ističe da nema pravila koja populacija spada u najinteligentnije.

- U jednom intervjuu smo rekli da se među najinteligentnijim pojedincima nalaze kako visoko obrazovani ljudi, tako i oni bez škole. Pravila nema. Test koji mi zadajemo meri inteligenciju do IQ 156, po Katelovoj skali, što postiže 1% ljudi. Takvih članova imamo mnogo i mi nikada ne možemo reći ko je od njih najinteligentniji, upravo zato što svi oni prebace gornji prag osetljivosti testa - objašnjava Tomin za naš portal.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA