≫ 

Vernici danas slave Svetog apostola Judu: Izgovorite ove reči da vam pomogne svetitelj koji je poznavao Hrista

Idolski poklonici su uhvatili svetog apostola Judu i dugo ga mučili, nakon čega su ga razapeli na krst i izrešetali strelama

  • 24

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog apostola Judu, jednog od dvanaestorice apostola.

Sveti apostol Juda bio je jedan od dvanaestorice apostola, iz plemena Davidova i Solomonova. Roditelji su mu bili Salomija i Josif, kasnije obručnik Prečiste Djeve Marije. On nije onaj Juda koji je izdao Isusa, a poznat je i kao Levije i kao Tadej.

Sveti Juda nazvao se bratom Jakovljevim, a Jakov bratom Hristovim Foto: Wikipedia

Pored Isusa, imao je tri brata od kojih je najznamenitiji bio Jakov i to zbog toga što je jedini od njih četvorice dobrovoljno dao deo nasleđenog imanja Isusu. Jakov je kasnije nazvan bratom božjim, a Juda je sebe nazivao bratom Jakovljevim, jer je zbog svojih ranijih grehova - nevera, zavist i nebratoljublje, mislio da nije dostojan da bude nazvan bratom božjim.

Sveti apostol Juda imao je veliku revnost za Gospoda Hrista i goreo je od želje da sav svet spozna Hrista i da veruje u njega da bi dobio spasenje.

Po vaznesenju Gospoda Isusa Hrista na nebo, sveti apostol Juda krenuo je u svet da propoveda jevanđelja. Širio je hrišćanstvo s početka u Judeji, Galileji, Samariji, Idumeji, zatim u Arabiji, Siriji i Mesopotamiji, a možda i u Persiji.

Mučenje i zatočeništvo svetog Jude Foto: Wikipedia

Mnoge napore i patnje podneo je sveti apostol Juda dok je  obraćao narode veri u Hrista i izvodio ih na put spasenja. U takvim krstonosnim podvizima stigao je i do Araratske pokrajine, gde je mnoge odvratio od idolopoklonstva i priveo ih  Hristovoj veri.

Kako su hrišćani, a naročito propovednici hrišćanstava, tada bili surovo proganjani i uništavani od strane vlasti, i sveti Juda, kao i drugi apostoli, u jednom je trenu uhapšen i dugo mučen na strahotne načine. Na kraju su ga mnogobošci razapeli na krst i izrešetali strelama. Tako je završio svoj podvig sveti apostol Juda.

Da vam pomogne svetitelj koji je poznavao Hrista i svojim očima gledao njegova čuda, danas izgovorite ove reči: Videći te kao Hristovog rođaka, o Judo, i kao hrabrog mučenika, svešteno te hvalimo, jer si obmane demonske razorio i veru sačuvao: Zato danas svesvetu uspomenu tvoju praznujemo i oproštaj grehova tvojim molitvama zadobijamo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    2. jul 2016 | 08:39

    Kad zivese taj Nikifor sto sve zna sta je posle pisanja Svetog Pisma bilo? Zar pisanja tih svetih otaca moze biti vaznije od same Bozje Reci - Svetog Pisma. Svakako, apostoli i drugi Isusovi ucenici sigurno nisu imali lagodan zivot i mnogi su postradali. Ali hriscani treba da stave akcenat na samu pouku Hristovu. Prvu stvar da nauce je da Isus nije dosao na zemlju da proslavi samog sebe nego svog Oca na nebesima. On je znao ko je Bog sto mnogi hriscani nemaju pojma.Isus je svedocio za Boga a nije bio Bog.On je Spasitelj i Bozji Sin.

  • Sasa

    2. jul 2018 | 09:11

    Vjerujem u Boga jednoga.

  • Alien resurrection doctor

    2. jul 2016 | 14:45

    Ја га неславим , и то о Исусу је све измишљено .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA