Sezonski posao u kojem je plata 40.000 dinara, a ne morate da idete van zemlje: Evo kakvi su uslovi (FOTO)

Trenutno se bere kajsija, a uskoro dolazi šljiva, kruška i jabuka

  • 2

U jeku branja sezonskog voća na teritoriji Kikinde mnogi nezaposleni građani angažovani su na povremenim i privremenim poslovima branja voća.

Radenka iz Kragujevca obara rekord u branju višanja: Za dan ubere 250 kilograma, a mesečno zarađuje pravo malo bogatstvo (FOTO) (VIDEO)

Trenutno se bere kajsija, a uskoro dolazi šljiva, kruška i jabuka.

Berači voća čija se satnica kreće od 140 do 160 dinara, kažu da u sezoni može da se zaradi i do 40.000 dinara mesečno, sve zavisi od vrste posla, koliko brzo berete voće, da li ga berete na gajbicu ili na sat.

Sezonski radnici sa više iskustva mogu da uberu mnogo više voća i tako zarade veću sumu novca tokom perioda branja.

- Najteže je branje višanja jer je višnja sitna voćka, dok je branje jabuka i kajsija znatno lakše, kažu za Telegraf berači voća sa višegodišnjim iskustvom.

Foto: Telegraf

Zorica Došen već nekoliko godina radi kao berač voća na plantaži u Vojvodi Stepi, mestu udaljenom nekoliko kilometara od Rumunije. Zorica kaže, da joj posao ne pada teško, da je najbitnija volja i želja za radom:

- Kod branja voća uglavnom svako ima neku svoju tehniku branja. Višnje su se ranije ručno brale sad ide mašinski, nekoliko radnika sedi za mašinom. Trenutno beremo kajsije i one se beru na gajbice, isto tako se bere i šljiva.

Foto: Telegraf

- Ja uspem da naberem oko 35 gajbi, gajba se plaća 40 dinara, pa kada se na kraju dana sračuna dnevnica, dođe oko 1500 dinara - priča nam Zorica koja je zadovoljna poslom jer trenutno boljeg nema.

Biljana M. koja je takođe angažovana na povremenim poslovima branja voća, objašnjava da su joj jabuke najlakše za branje:

Trenutno beremo kajsije, uskoro dolaze šljive, a onda krajem avgusta na red dolaze jabuke. U sezoni uspem da zaradim oko 30.000 dinara na mesečnom nivou.

- Najteže je u podne kada je i najtoplije, bitno je da budete adekvatno i slojevito obučeni,da pijete dosta tečnosti jer je rad u plantažama pod visokim temperaturama jako naporan. Pravimo pauze nakon nekoliko sati - kaže nam Biljana koja već punih sedam godina radi kao sezonac.

Foto: Telegraf

Erika Sili iz Ruskog Sela, skoro čitavu deceniju radi na plantažama. Ova žena koja ima veliko iskustvo u branju voća, napominje da je za ovu vrstu rada potrebna pre svega volja:

- Svaka voćka se bere drugačije, krupne voćke je lakše brati od sitnijeg voća. Zavisi koliko ste spremni da radite, ovo je više rutinski posao koji mnogima brzo dosadi, ali ja sam već navikla. Radim i vikendom, nedeljom sam slobodna, ali gledam u sezoni da što više zaradim-priča Erika.

Na teritoriji Kikinde ove sezone angažovano je oko 500 radnika na povremenim poslovima branja voća, od ovog broja čak 20 posto su penzioneri koji se rado prihvataju posla-objašnjava nam Ivan Kosančić, direktor Omladinske zadruge RV koja posluje u Kikinde:

Foto: Telegraf

- Odziv Kikinđana je mnogo veći nego što je to angažovanost sezonaca u Novom Sadu. Kikinđani ne rade samo na teritoriji Kikinde, trenutno se voće bere u Čelarevu i u rasadniku u Zrenjaninu.Pored penzionera najviše nam se javljaju studenti, mada moramo da zaključimo da su penzioneri mnogo istrajniji-kaže Kosančić.

Visoke temperature najviše su smetale sezoncima u obavljanju posla, pa se u skladu sa tim promenilo i radno vreme:

- Nastojali smo da se pre počne sa radom zbog vrućina, pa smo već oko 6 sati bili u rasadnicima i završavali u 15 časova. Što se tiče cene rada podići ćemo satnicu sa 140 dinara na 155 pa i 160 dinara -kaže Kosančić.

Na sezonskim poslovima trenutno je angažovano oko 500 lica iz Kikinde i okolnih mesta. Visoke temperature i otežani uslovi rada nisu prepreka mnogima za posao, jer boljeg i lakšeg za sada nema, pa se broj sezonaca iz meseca u mesec povećava

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA