≫ 

Zašto Srbi masovno započinju tuče zbog žena: I zbog čega misle da niko nema prava da razgovara s njihovom devojkom

To su naslovi samo nekih od tekstova objavljenih na našem sajtu u kojima je glavni motiv napada muškarca na ženu ljubomora, nemogućnost da bude sa njom ili osveta

"Izbo ženu nožem, pa sebi prerezao vrat: Užas u Banatskom Karlovcu", "Bivši muž je napao nožem na pijaci u Beloj Crkvi jer nije htela sa njim na kafu", "Detalji monstruoznog zlostavljanja kod Ljiga: Unakazio ženu, pa je golu izbacio na ulicu", "OVO JE DIJANA ZLATIĆ KOJU JE UBIO BIVŠI MUŽ: Upao je u baštu kafića i pucao u nju i drugaricu", "Krvavi zločin: Ušao u pekaru u kojoj je radila njegova žena, izvadio nož i počeo da je ubada"...

NOVA TUČA NA ZAKINTOSU: Povređena dvojica Švajcaraca u sukobu sa Srbima, jedan završio u bolnici!

Poražavajuće, ali to su naslovi samo nekih od tekstova objavljenih na našem sajtu u kojima je glavni motiv napada muškarca na ženu ljubomora, nemogućnost da bude sa njom ili osveta.

Nova tuča srpskih turista u Grčkoj: Novosađani prebili momka (18) iz Beograda, na VMA primljen smrskane ruke (FOTO)

Ovim primerima mogu da se pridruže i novi slučajevi nasilja iz Grčke, gde je samo u nedelju dana došlo do obračuna u kojima su glavni akteri bili Srbi.

Prvi se na Zakintosu završio ubistvom Amerikanca, koji je navodno napadnut zbog toga što je napravio selfi sa hostesom, što se nije dopalo momcima iz Srbije.

U drugom slučaju na Lefkadi su se sukobile dve grupe naših državljana iz Beograda i Novog Sada uzrasta od 18 do 25 godina, opet zbog toga što je neko od njih flertovao sa zauzetom devojkom.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

ŽENA KAO VLASNIŠTVO

Psiholog Aleksandar Šibul kaže za Telegraf da se stav da je "žena vlasništvo muškarca" može tražiti u arhetipu, nekoj vrsti evolucijskog toka da se slabiji mora zaštititi, ali takođe može da predstavlja i izgovor za ispoljavanje agresivnosti.

- Povod za agresivno ponašanje može da bude bilo šta, pogled, reč, ignorisanje... Ljubomora sa jedne strane i nesigurnost u sebe sa druge, zajedno rađaju agresiju. Uzrok takvog modela ponašanja se može tražiti u porodici i on je generacijski prenosiv - zaključuje Šibul.

Dobrivoje Radovanović sa Instituta za sociološka i kriminalistička istraživanja objašnjava da Psihologija kriminala uči da je stav da je žena objekat ili vlasništvo muškarca zapravo suština nasilja.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Sudska psihoogija kaže da postoje dva tipa ljubomore, zdrava i patološka. Ova druga ima svoje podvrste, neurotičnu, koja se zasniva na verbalnim napadima, kao i psihotičnu, koja predstavlja duševno oboljenje. Tada osoba sumnja da je partner vara, i na sumnju gleda kao na činjenicu, te joj je odmah "dozvoljeno" da pređe na fizički obračun - navodi Radovanović i naglašava da ljubomora nije jedini faktor za izbijanje incidenta, već da se pridružuju impulsivnost, ksenofobija, pa i "muške bubice" koje svaki mladić u određeno doba mora da preleži.

PORODIČNO NASILJE JE SRPSKA TRADICIJA

Koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević kaže da u slučajevima sa kojima je ona upoznata muž ženi uopšte ne mora da kaže "ti si moje vlasništvo" jer to pokazuje svojim ponašanjem.

Foto-ilustracija: Profimedia

- U porodicama u kojima je prisutno nasilje, žena tradicionalno ima ulogu da rađa, radi i ćuti. Ona je samim venčanjem pripala muškarcu i postala njegovo stečeno pravo. To je tako čak i u emancipovanim sredinama kao što je Beograd - objasnila je Vesna i zaključila da mi, kao društvo, hitno moramo da radimo na promeni svesti i edukaciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA