≫ 

Naš pravilnik ne poznaje cepiva treće generacije: STOPIRANA nabavka vakcine protiv gripa

Zbog žalbe zainteresovanog ponuđača obustavljen tender za zaštitne doze

  • 5

Nabavka vakcine protiv sezonskog gripa privremeno je stopirana, saznaju Večernje Novosti u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

Razlog je žalba jednog od zainteresovanih ponuđača na konkursnu dokumentaciju. Reč je o ponuđaču kojeg praktično uslovi javne nabavke diskvalifikuju čak i da ponudi najnižu cenu po dozi.

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Pronađena vakcina koja štiti od novog tipa polne bolesti

Naime, prema našem pravilniku, koji je sastavni deo tzv. pozitivne liste lekova, traži se vakcina protiv gripa (fragmentisani virus, inaktivisana). To su tzv. split vakcine druge generacije. Ponuđač koji se žalio na tender distribuira tehnološki savremeniju vakcinu treće generacije, ali nju naš pravilnik - ne prepoznaje.

RFZO je uputio molbu Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki da se po tom zahtevu hitno donese rešenje, kako bi postupak nabavke bio nastavljen i vakcina bila obezbeđena na vreme da zaštita od grpa počne po kalendaru, sredinom oktobra.

Tender je raspisan za 242.546 doza, koliko je, prema preporuci Instituta za javno zdravlje Srbije, potrebno za zaštitu najugroženijeg stanovništva, o trošku osiguranja, u predstojećoj sezoni gripa.

Ne zna se još koliko proizvođača ili njihovih zastupnika je spremno da nam ponudi stranu vakcinu i po kojim uslovima, jer je jedna veledrogerija Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki podnela zahtev kojim se osporava sadržina konkursne dokumentacije - pre otvaranja ponuda.

Foto-ilustracija: Profimedia

Epidemiolozi kažu da se vakcine druge i treće generacije praktično ne razlikuju u efikasnosti.

Razlika je zapravo samo u tehnologiji izrade. Vakcina druge generacije napravljena je od razbijenog virusa i sadrži sve antigene izuzev lipoidnog omotača, dok je vakcina treće generacije napravljena od površinskog antigena virusa i još je čistija, ali su zapravo u pogledu mogućih nuspojava obe iste.

Postupak nabavke vakcine pokrenut je praktično poslednjeg dana maja, ali sve do sada nije priveden kraju.

Nedelju dana pred javno otvaranje ponuda, zakazano za 5. jul, firma koja osporava konkursnu dokumentaciju podnela je zahtev za zaštitu prava i sad se čeka da se to reši.

Svako dodatno "razvlačenje" moglo bi da nas dovede u situaciju da kasnimo s nabavkom vakcine, koju bi onaj ko bude izabran na tenderu, kad se procedura nastavi, trebalo da isporuči do 2. oktobra.

DECENIJU BEZ DOMAĆE

SRBIJA već deceniju, otkad je prestala proizvodnja u "Torlaku", nema svoju vakcinu protiv gripa. U međuvremenu smo se najčešće štitili "Sanofi Pasterovom" vakcinom.

(Telegraf.rs/Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA