≫ 

U Pećku patrijaršiju stigle mošti srpskog svetitelja Madarija kome telo nije istrulilo ni nakon 82 godine (FOTO)

Mošti koje su “bile lagane”  iz groba su izvadili otac Serafim i otac Nikolaj

  • 6

Danas je u popodnevnim časovima u srpski Sion, Pećku patrijaršiju, vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijaraha, stigao delić moštiju novokanonizovanog srpskog svetitelja Mardarija Uskokovića.

Čudo u Americi: Telo srpskog sveca nije istrulilo ni posle 82 godine!

Mošti su iz srpske pravoslavne eparhije novogračaničke – srednjezapadnoameričke,  iz manastira Svetog Save u Libertvilu donele mati Haritina nastojateljica sestrinstva Pećke Patrijaršije i sestra Mardarija (Uskoković) svetiteljev potomak, koju je u velikoj lavri, Pećkoj Patrijaršiji nedavno (u navečerje Nedelje pete – Samarjanke, 13. maja) zamonašio Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej, dajući joj ime po Svetom Mardariju Libertvilskom, prvom srpskom episkopu u Americi.

Foto: Telegraf

Blagoslovom episkopa novogračaničko-srednjezapadnoameričkog Longina, 5. maja, 2017. godine otvoren je grob episkopa Mardarija Uskokovića, koji se upokojio 12.decembra, 1935. godine i počivao u manastiru Svetog Save u Libertvilu, tom prilikom otkriveno je da su njegove mošti netruležne.

Foto: Telegraf

Mošti koje su “bile lagane”  iz groba su izvadili otac Serafim i otac Nikolaj. Sveti Mardarije je čvrsto u rukama “koje su bile potpuno očuvane” držao krst “jasno su bile vidljive koža, nokti i dlake, i u tom trenutku je postalo sasvim očigledno da se radi o netruležnim moštima, a ne samo o kostima”.

S tim u vezi, prihvaćen je predlog da 14. i 15. jula ove godine u Libertivilu bude svečano obeležena stota godišnjica njegovog dolaska u Ameriku”, a 29.maja, 2017. godine je kanonizovan u Hramu Svetog Save

Svepravoslavnoj proslavi novoobretenog Svetog Mardarija Libertvilskog Sveameričkog, prvog srpskog pravoslavnog Episkopa američkog i kanadskog u manastiru Svetog Save u Libertvilu nadomak Čikaga, koja je sabrala pravoslavne velikodostojnike i vernike sa svih kontinenata prisustvovao je i patrijarh srpski Irinej.

Foto: Telegraf

Uoči glavne proslave, božanska liturgija je služena u Novoj Gračanici, manastiru čiji je hram replika Кosovsko-metohijske Gračanice, tom prilikom patrijarh srpski Irinej je u svojoj besedi rekao da da je divan povod kojim su se okupili “da proslavimo jednu izuzetnu ličnost koju nismo dovoljno poznavali i tek sada, na osnovu podataka i predanja, vidimo koliko je ta ličnost velika pred Bogom i pred pravoslavim življem”.

- Sveti Mardarije je živeo život apostola, ponovljen život Svetog Save i drugih svetitelja i zato je ovo prilika da još jednom blagodarimo Gospodu koji nam je darovao ovakvu ličnost kome se nebo raduje i sve Pravoslavne Crkve, ne samo naša Srpska. On pripada svim Crkvama i svojim je svetim životom obradovao sve hrišćane na ovom svetu – rekao je patrijarh Irinej.

Foto: Telegraf

Delić moštiju je danas u večernjim časovima unešen u  središte srpske pravoslavne crkve, žičkom metohu kod Peći, Pećku Patrijaršiju, u crkvu Svetih Apostola, koju je 1250.godine podigao naslednik Svetoga Save arhiepiskop Arsenije.

Foto: spc.rs

Sveti Mardarije Libertvilski (Ivan Uskoković) rodjen je 2.novembra, 1889.godine  u Кornetu u Lješanskoj nahiji - Кneževina Crna Gora u znamenitoj porodici.

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA