Sjenička pita je mnogo više od hrane: Sve devojke moraju da znaju da je naprave, inače nema udaje! (FOTO)

Za dobru pitu, najbitnije je da je žena vredna i spremna da nauči, ali umeće pravljenja pite uči se od malih nogu

  • 8

Sjenička pita, specijalitet pešterskog kraja koji je zahvaljujući vrednim domaćicama, koje su umeće pravljenja pite prenosile s kolena na koleno postala je gastronomski zaštitni znak ove varošice.

POSTANITE EKSPERT U BIRANJU PARADAJZA: Treba da bude naboran oko peteljke, da miriše i... (FOTO)

Proteklog vikenda održana je deveta po redu turistička manifestacija “Dani sjeničke pite” koja je izmamila najiskusnije domaćice da pokažu svoje umeće.

Za dobru pitu, najbitnije je da je žena vredna i spremna da nauči, ali umeće pravljenja pite uči se od malih nogu, kaže Savka Mamutović.

- Ja sam naučila od moje majke, najbolja je sa sirom, ali i sa zeljem i spanaćem. Majke su nekada učile svoje kćeri da je naprave, a danas je to drugačije, imaju mobilni telefoni pa se svaki recept pročita - kaže Savka.

Da je tradicija prenošenje recepta s kolena na koleno veoma značajna u ovom kraju potvrđuje i Enisa Gašanin.

Foto: glaszapadnesrbije.rs

- Naučila sam od majke da pravim pitu, imala sam 15 godina, veoma je važno da je brašno dobro kako bi se razvile kore, ali i vredne ruke, žena mora biti majstor. Najbolja je pita od spanaća, mi je ovde najviše volimo, ali stavlja se i krompir, zelje, mleveno meso, sir. Nije ručak ako nema pita  - kaže Enisa.

Da je umeće pravljenja pite u sjeničkom kraju nekada bilo veoma važno, potvrđuje Senad Kusović.

- Kada je spremi domaćica, pita mora da bude dobra, tradicija je da svaka žena sa ovih prostora mora da zna da je napravi - kaže Kusović.

Više od 160 učesnica sjeničke pitijade izložile su svojih “ruku delo” boreći se za priznanje Domaćice za pitu, ali i novčane nagrade.

Foto: glaszapadnesrbije.rs

One koje su u pitu ili na nju dodavale susam, nisu mogle da očekuju nagradu kao ni domaćice koje su kore “motale” na zvrkove, po čemu su poznate bosanske pite.

- Gleda se punoća tepsije,kako je ispečena ,filovana, punjena, da li je jufka debela ili tanka, to su faktori koji odlučuju šta su radile domaćice. Sjenica je poznata po dobrim domaćicama, vrlo je nezahvalno od mnoštva prelepih pita izabrati vizuelno, ali novotarije nisu dobrodošle, poput susama kao i modeli pita zvrkovi.

- Ipak je ovo Sjenica i bira se sjenička pita i mi se moramo truditi da sačuvamo tradiciju. Sjenička pita je ili ravna ili u koturovima i moramo poštovati ono što su naše majke i njihove vredne ruke pravile - kaže član žirija Zaim Hadži Salihović.

- Po prvi put ove godine,u okviru proslave dana opštine koji se svečano obeležava 14. avgusta, organizovana je manifestacija “Sjenica,otvorenog srca” koja je započeta upravo nadmetanjem u pravljenju pita, a nastavlja se brojnim koncertima velikih zvezda i raznim kulturnim i umetničkim programima - rekao je za Glas zapadne Srbije predsednik SO Muhedin Fijuljanin .

(Telegraf.rs/Glaszapadnesrbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NP

    21. septembar 2017 | 20:56

    po cemu je to Sjenicki izvorni specijalitet?kada se pravila i Pazaru,Sjenica nije ni postojala..a sto se tice pite,najbolja je Sarajevska,pa je onda Pazarska.A da ste pricali o siru e to je nesto drugo,tu premca nemaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA