Prva dugoročna prognoza sve do januara: Posle paklenog leta, evo kakvi su jesen i zima pred nama

Mogući broj kišnih dana je od 27 do 34, a na planinama od 36 do 40 dana

  • 5

Evidentno je da se klima promenila, svedoci smo temperaturnih oscilacija i sve učestalijih elementarnih nepogoda, zato je pravo pitanje kakve nas prilike očekuju ove jeseni?

LETO JE GOTOVO: Jedini dugoročni prognostičar u Srbiji otkriva kakva će nam biti jesen, KAO I KADA ĆE SNEG!

Prema prognozi Sektora za klimatske i biometerološke prognoze u RHMZ-u, po svoj prilici ona će biti topla, sa velikim brojem gotovo letnjih dana,

Srednja maksimalna temperatura iznosiće do 20 stepeni Celzijusa.

Predviđanja iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda su da tokom jeseni možemo očekivati od 19 do 26 letnjih dana, a u brdsko - planinskim predelima do šest letnjih dana.

- Srednja maksimalna temperatura vazduha u toku jeseni se očekuje u intervalu od 17 do 20 stepeni u nižim predelima a na planinama od 10 do 15 stepeni. Očekivana srednja minimalna temperatura je od 6 do 10 stepeni, a u planinskim predelima od 2 do 6 stepeni - rekla je za Blic Ana Savović, rukovodilac grupe za klimatske i biometeorloške prognoze u RHMZ.

Kada su u pitanju hladni dani, tokom jeseni se može očekivati od četiri do 14 sa mrazom, a na planinama od 14 do 27 dana.

Za jesen se očekuje da će pasti prosečna količina padavina. Tokom novembra se očekuje da će biti više padavina u odnosu na prosek u većem delu Srbije. Mogući broj kišnih dana je od 27 do 34, a na planinama od 36 do 40 dana.

Prilažemo i dugoročnije prognoze i odgovor na pitanje kakvo nas vreme očekuje sve do januara.

Foto: Telegraf

Septembar će biti topliji i malo suvlji. Ipak, septembarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad proseka, za oko 1,2 stepena.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom biće oko 25,2 stepena Celzijusa. Mesečna suma padavina biće prosečna.

Prosečno topao i vlažan oktobar, a očekuje se miholjsko leto. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad proseka i to za oko 0,6 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom oktobra biće oko 19 stepeni Celzijusa. Očekuje se i manja količina padavina od proseka.

Novembarska količina padavina biće u granicama proseka, dok će srednja maksimalna temperatura biti iznad proseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura iznosiće oko 11,4 stepena Celzijusa.

Decembarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće viša za oko 1,2 stepena. U Beogradu i okolini možemo očekivati da će temperatura biti oko 6,8 stepeni. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 40 milimetara.

Očekuje se blaži i prosečno vlažan januar. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće oko 4,8 stepeni. Očekuje se da će u Beogradu i okolini pasti oko 41 milimetar padavina.

(Tlegeraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA