Srpski specijalci zagrmeli tokom vežbe: Rusi zadivljeno posmatrali, na čelu sa Čepurinom (FOTO) (VIDEO)

Scenario vežbi i postupanje timova bazirano je na znanjima i veštinama stečenih u saradnji sa Federalnom službom obezbeđenja (FSO) Ruske Federacije

  • 5

Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata MUP-a Srbije izvela je vežbe reagovanja na ugrožavanje bezbednosti štićenog lica. Takođe je pokazano i taktičko postupanje i prilikom kretanja u pešačkim formacijama i u koloni vozila pod pratnjom.

Više nećete moći ni za kilometar da prekoračite ograničenje brzine: Stižu najoštrije mere do sada u saobraćaju!

Scenario vežbi i postupanje timova bazirano je na znanjima i veštinama stečenih u saradnji sa Federalnom službom obezbeđenja (FSO) Ruske Federacije, sa kojom je naš MUP potpisao sporazum o zajedničkoj saradnji i delovanju.

Policajci iz Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata izveli su simulacije ugrožavanja bezbednosti štićenog lica na javnom skupu na prostoru gde nije izvršen protivdiverzioni pregled lica, te je štićeno lice napadnuto hladnim oružjem, zatim, ugrožavanje štićenog lica bačenom eksplozivnom napravom.

Takođe, demonstrirali su taktike, kada je na trasi kretanja izvršen napad na kolonu vozila pod pratnjom vatrenim oružjem, te samu taktiku kretanja kolone vozila pod pratnjom, koju čini glavno “VIP” vozilo i prateće, “S” vozilo.

Foto: MUP Srbije

Kako je istakao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je prisustvovao vežbi u centru Nacionalne vozačke akademije (Navak) u Subotištu, za policiju je veoma važno da pripadnici Jedinice nastave te obuke, da imaju stalnu priliku da unapređuju znanja i da samim tim budu bolje zaštićeni, bolje opremljeni, ali i da novim znanjima štite i goste naše zemlje, kao i da u Srbiji uvek može da se računa da će policija osigurati bezbednost, i za naše goste, i za građane Srbije.

Zahvaljujući ruskoj FSO, koja je bila domaćin nekoliko složenih obuka, Stefanović je naglasio da se kroz izvođenje vežbi vidi da su pripadnici Jedinice MUP-a to savladali i da na takav način usvajaju znanja koja do sada nisu bila primenjena kroz rad jedinice za obezbeđenje.

Foto: MUP Srbije

- Radi se i o upotrebi vozila u bezbednosnom eskortu i neke taktike koje koriste pripadnici obezbeđenja za zaštitu ličnosti kada su u pešackoj formaciji. Drago mi je što vidim da su naši momci to ozbiljno shvatili, što su veoma vešti i dobri i što na takav način čine nas ponosnim, što su deo našeg MUP-a i što su deo jedinice za obezbeđenje, koja zaista jeste elitna i postaje sposobnija i bolja - rekao je ministar.

Načelnik ruskog Centra FSO Leonid Kozak, koji je takođe prisustvovao vežbi, rekao je da su pripadnici Jedinice MUP-a pokazali visok nivo profesionalnog iskustva, što, ocenjuje, govori o tome da je saradnja FSO i MUP u toj sferi veoma produktivna i da računa da će se ta saradnja u budućnosti razvijati isto tako dinamično.

Foto: MUP Srbije

- Nažalost, nivo pretnji koji danas postoji u svetu veoma je visok, tako da naš posao zahteva dalje usavršavanje i aktivne razmene iskustava, kao što smo imali danas. Hvala na zajedničkom radu i nećemo vas izneveriti, nastavićemo da pripremamo vaše saradnike za vrhunske profesionalce - rekao je Kozak.

Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata formirana je 2003, sa osnovnom namenom bezbednosne zaštite određenih lica, nosilaca najviših državnih funkcija, objekata koje oni koriste, državnih institucija, kao i stranih ličnosti i delegacija.

Obuka pripadnika te jedinice sprovodi se u skladu sa programom stručnog usavršavanja policijskih službenika MUP-a i posebnim programskim sadržajem za policijske službenike koji obavljaju poslove neposredne fizičke zaštite određenih osoba.

Foto: MUP Srbije

Bitan segment stručnog ušavršavanja jesu međunarodne aktivnosti, te, pripadnici jedinice su tokom proteklih godina, u saradnji sa najeminentnijim svetskim službama za obezbeđivanje sa uspehom pohađali veći broj specijalističkih obuka i kurseva, a posebno je značajna saradnja sa ruskom FSO, gde su se u nekoliko navrata tokom prošle i ove godine obučavali pripadnici te jedinice.

Vežbi u centru Navak u Subotištu prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije, Aleksandar Čepurin.

Pogledajte u videu ispod kako su vežbe izgledale:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA