Ljubica je prava carica: Na "smederevcu" pravi čuda, evo koliko džema napravi od 10 kg kajsija (FOTO)

Nakon nekoliko časova kuvanja , obično od tri do četiri sata pekmez se ređa u tegle koje se prethodno zagreju u rerni, a onda se kako su to naše bake radile “ušuška” u ćebence i tako odstoji do narednog dana

  • 10

Još uvek odana tradiciji i staroj narodnoj - da ne postoji ništa zdravije nego domaći proizvodi, Ljubica Ćorić iz Ruskog Sela već punih trideset godina za članove svoje porodice pravi domaći pekmez.

Studenti iz Sarajeva zasadili maline i pokrenuli sopstveni biznis: Nismo hteli da sedimo i čekamo posao

- Recept sam nasledila od svoje majke, a ona od moje bake i tako redom generacijama. Mi smo domaćinstvo koje najviše voli da proizvodi domaće, pa tako spremam i džemove, slatko, a sada trenutno pravim pekmez od šljiva - priča nam vredna domaćica.

Šljive koje su ove godine lepo rodile u domaćinstvu Ljubice i Marka, dovoljne su da se napravi oko 15-ak tegli domaćeg pekmeza od šljiva, a isto toliko ih je napravila i od kajsija. Ubrali smo oko 20 kilograma šljiva koje smo dobro očistili pre kuvanja.

Foto: Telegraf

- Branje i čišćenje je za mene lakši deo posla, nakon vađenja koščica šljive se cepaju, neko ih melje, ja ih više cepam. Najteži deo posla jeste kuvanje uz stalno mešanje. Da bi pekmez bio dobar potrebno je neprestano mešati na tihoj vatri, srećom imamo u staroj kući “smederevac” pa na njemu kuvam - kroz osmeh nam kaže ova nasmejana žena koja svoj posao od srca radi.

Šećer koji je neophodan sastojak ovoj poslastici stavlja se u zavisnosti koliko volite da vam je pekmez sladak, neka optimalna količina jeste od 2 do 3 kg šećera na 10 kilograma šljiva.

- Sve zavisi koliko je je voće slatko, ako je voće zdravo ne treba puno šećera stavljati, a u tom slučaju se ne stavlja ni konzervans. Voće kada se pospe šećerom pušta svoj sok i ono se kuva dok god se ne ukuvaju sokovi i tek kada dođe do određene gustine pekmez je skuvan. Potrebno je nepresatno motriti na šerpu kako se pekmez ne bi uhvatio za dno - objašnjava nam vredna domaćica.

Foto: Telegraf

Nakon nekoliko časova kuvanja , obično od tri do četiri sata pekmez se ređa u tegle koje se prethodno zagreju u rerni, a onda se kako su to naše bake radile “ušuška” u ćebence i tako odstoji do narednog dana.

- Korica koja se uhvati na površini znak je da je pekmez prošao kroz sve faze spravljanja i da je spreman za upotrebu. Osim pekmeza, od šljiva se može praviti i džem, slatko najviše pravimo od jagoda i trešanja, dok se od kajsija može praviti i sok - priča nam ponosna vlasnica slatkih tegli naređanih u špajzu.

Da se domaći pekmez ne može porediti ni sa jednom kupovnom marmeladom, saglasne su i druge domaćice koje su odlučile da ove sezone autentičnu staru poslasticu naprave u domaćoj kuhinji.

Foto: Telegraf

Osim velike šerpe i kutlače, za spravljanje ove stare poslastice koja se ubraja u zimnicu potrebno je dosta strepljenja.

Da li je isplativije napraviti domaći pekmez ili kupiti teglu džema u prodavnici, pitali smo i domaćice.

- Ko ceni domaće, bolje ga je napraviti. Mi smo ove godine pravili pekmez od kajsija - rekla nam je Zita Nemet. Od deset kilograma kajsija dobijete skoro pet kilograma pekmeza.

- Napravila sam 20 tegli od 30 kilograma kajsija. Više smo za domaće, nego za kupovno. Kajsije smo plaćali 60 din/kg, za 1800 din dobili smo dvadeset tegli pravog domaćeg pekmeza - kaže nam Ljiljana Starčevič.

Foto: Telegraf

A sa njom se slaže i Saveta Kostić koja je ove godine od mame dobila pun špajz domaćeg pekmeza od kajsija.

- Nema ništa lepše i ukusnije od onoga što pravimo svojim rukama i znamo od čega je. Imam pekmez od šljive bez šećera i bez konzervansa 15 godina je star i ništa mu ne fali, nije pokvaren jedino je tvrd, ali i tu ima rešenje malo vode dodam prokuvam i super za kiflice sa salom-rekla nam je Irenke Viola.

Cena kajsija ove godine kretala se od 50 do 80 din/kg, dok je cena šljive sada oko 40 din /kg. Od deset kilograma kajsije dobije se od sedam do osam tegli koje teže oko 700 gr. Kada se sve sabere i oduzme, domaće je domaće, koje složićete se ipak nema cenu, a najviše vredne ruke naših domaćica koje proizvod i čine tako slatkim i vrednim svakog divljenja.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA