≫ 

Ovo je KOMARAC KULEKS PIPIENS koji širi zarazu po Srbiji: Ako imate glavobolju i temperaturu, odmah se javite lekaru

Zaraženi pacijenti sa Novog Beograda i Zvezdare su stabilno, a direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti kaže da nema mesta panici, i da se ne očekuje povećan broj obolelih

  • 0

Groznica Zapadnog Nila, koju prenosi komarac kuleks pipiens, registrovana je kod dvoje Beograđana - jednog sa Novog Beograda i jednog sa Zvezdare, a kako za Telegraf.rs kaže direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije doc. dr Goran Stevanović, njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Lekari ne očekuju veći broj obolelih ove godine, pa samim tim ističu da nema mesta panici.

POSLEDNJA VEST: Komarac-ubica u Srbiji, potvrđena dva slučaja groznice Zapadnog Nila

OKUPACIJA PANČEVA: Virus Zapadnog Nila na čak 6 LOKACIJA!

Pacijenti koji su oboleli, su hronični bolesnici, starosti oko 60 godina, koji su spadali u rizičnu grupu od obolevanja od ovog virusa.

- Za bolesti koje imaju sasvim su zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja i stabilno - kaže doc.dr Stevanović na početku razgovora za naš portal.

Prema njegovim rečima, pored njih, novoobolelih pacijenata nema, niti se očekuje da će ih biti više.

Foto: Wikipedia/Fabrizio Montarsi

- Suviše je brzo a i nismo u epidemiji da bismo očekivali da se pojave nova dva ili tri slučaja obolevanja. Dakle, novih pacijenata nema, pojavljivanja su kao i prošle godine veoma mala, tako da je pitanje koliko će ih biti ove godine - kaže naš sagovornik.

Stevanović kaže da kod groznice Zapadnog Nila treba obratiti pažnju samo na simptome koji mogu da ukazuju na oštećenje mozga, odnosno meningitis. Blaže forme obolevanja podsećaju na prehladu.

Simptomi koji imaju bilo kakav značaj su oni koji su vezani za oštećenje mozga, a to su intezivna glavobolja, visoka temperatura, i različite forme poremećaja svesti. Međutim, takvu neuroinvazivnu bolest ima jedna osoba na 1.000 inficiranih. Svi ostali simptomi nemaju značaj. Naime, blaža infekcija daje sliku klasične viruze, a sada su česte enteroviruze i adenoviruze tako da je ih bolje pripisati njima - objašnjava doc. dr Stevanović.

Foto: Profimedia

Alarm da se osoba koju je ujeo komarac javi lekaru, jeste visoka tempertura praćena glavoboljom: 

- Kada se javi temperatura koja prelazi 38 stepeni praćena vrlo intezivnom glavoboljom i koja ne prolazi ni nakon uzimanja lekova za skidanje temperature, odnosno analgetika, osoba prvo treba da ode u dom zdravlja. Odatle će je lekar, ukoliko proceni da je neophodno, uputiti na Infektivnu kliniku.

On za kraj dodaje da nema mesta panici s obzirom na to da je vreme pojavljivanja groznice Zapadni Nil i broj obolelih značajno manji nego prethodnih godina.

Foto: Profimedia

- Trenutne temperature ne odgovaraju ni komarcima. Njima odgovara visoka vlažnost vazduha, a što je suvlji njima manje prija i ima ih manje. Bez obzira na sve to, brojnost populacije komaraca se stalno prati i čim poraste preko većeg nivoa češća su njihova suzbijanja - rekao je doc. dr Stevanović.

Groznica Zapadnog Nila prvi put je u Srbiji dijagnostikovana 2012. godine.

(Lj. Račić - lj. racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA