GLEDAJ I PLAČI: Presušilo lekovito jezero u Melencima zbog paklenih vrućina, prizor kao iz pakla (FOTO) (VIDEO)

Crveni meteoalarm je poguban za useve u Banatu, a razlog je suša, pritom visoke temperature ne jenjavanju, pa nema izgleda da se situacija popravi

  • 1

Pored borbe sa sušom koja je ove godine uništila uslove, vinogradari i voćari u okolini Melenaca imaju problem sa peskom i šalitrom koji vetar nanosi sa površine isušenog jezera Rusanda.

Suša je učinila svoje: Rod pšenice prosečan (FOTO)

Crveni meteoalarm je poguban za useve u Banatu, a razlog je suša, pritom visoke temperature ne jenjavanju, pa nema izgleda da se situacija popravi. Otežavajuća okolnost poljoprivrednicima u okolini Melenaca je i presušeno jezero Rusanda.

Usled dejstva čestih i jakih vetrova, karakterističnih za ovo područje, dolazi do razdvajanja slane prašine iz isušenog jezera. Prašina izaziva sušenje biljnog sveta na širem jezerskom području, a osim toga isušivanje smanjuje lekovitost peloida.

- To nije prvi put da se javlja ovakav problem. Ranije smo dobili novac, napravljen je projekat, izbušeni su bunari za vodosnabdevanje jezera, ali projekat je podrazumevao da jezero uvek ima isti nivo vode.

- Suvo jezero, a vetar nanosi suv pesak i šalitru, prašinu iz mulja, što se veoma loše odražava se na lišće i lozu. Kvalitet grožđa nije isti, bobice ne rastu, grožđe ne može biti slatko bez vode - rekao je Dušan Adamov, predsednik vinogradara i voćara Peskara iz Melenaca.

Projektnom dokumentacijom iz 2005. godine predviđeno je bušenje bunara kojim bi se jezero snabdevalo vodom, međutim oni se danas ne koriste ni u kakve svrhe.

Jezero predstavlja napušteni meandar Tise. Dužina mu je oko 5,5 kilometara, širina 200-600 metara. Dubina u zavisnosti od doba godine može da varira između 0,5 i 1,5 metar. Dno mu je pokriveno muljem pretežno neorganskog porekla, sa mirisom na sumporvodonik. Ima visok salinitet.

Foto: Printskrin/youtube

Zbog lekovitih svojstava vode, u severoistočnom priobalju jezera je 1867. izgrađena istoimena banja. Pored ostalih terapija u banji se koristi za lečenje reumatskih i drugih bolesti, crno blato, koje vade iz slanog jezera Rusanda.

Po legendi koja još uvek živi među Melenčanima, neka žena po imenu Roksanda izgubila je guske koje je napasala, otišle su na obližnje jezero. Ona ih je tako morala svakog dana vraćati kući, gazeći pri tome preko crnog blata. Kako je bolovala od teške reume, na taj se način potpuno izlečila

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs/rtvsantos.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA