Penzioneri, ovo morate znati: Od septembra vam treba jedan dokument da biste podigli penziju

Poštanska štedionica već nekoliko puta izlazila u susret najstarijim sugrađanima

  • 2

Nadležni u Poštanskoj štedionici još nisu doneli odluku na koji način će još nekoliko desetina hiljada penzionera podizati svoje penzije od 1. septembra ukoliko nisu uzeli nove biometrijske lične karte, pišu "Večernje novosti".

U Srbiji 3 penzionera imaju VIŠE OD 100 GODINA: Odmaraju punih 7 decenija

Još dvadestak dana ostalo je do isteka roka, koji je Štedionica već nekoliko puta produžavala i pozivala najstarijem sugrađane da promene dokumenta kako zakon nalaže.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, novog produženja roka ipak neće biti i posle 31. avgusta će ako podižu novac na šalteru morati da imaju novu ličnu kartu, a bez nje će imati mogućnost da do svog novca dođu na bankomatu.

Prvobitna preporuka Narodne banka Srbije doneta krajem prošle godine upućena je svim bankama da do kraja marta ove godine omoguće klijentima koji poseduju trajni lični dokument njihovo korišćenje radi redovne isplate penzija.

Taj rok je kasnije pomerene do 31. avgusta, pošto je bez novih dokumenata i dalje bilo oko 80.000 penzionera koji čekove primaju preko Poštanske štedionice.

Foto: A. Nalbantjan

U MUP-u tvrde da je najveći broj građana zamenio lične karte, kao i da, iako je istekao zvanični rok, i dalje mogu da podnose zahtevi za izdavanje biometrijske lične karte u policijskim upravama i stanicama.

Među onima koji nisu uzeli novi biometrijski dokument najveći je broj ljudi koji su došli u Srbiju kao izbeglice i još se nisu upisali u knjigu državljana Srbije i sada imaju velike probleme da pribave svu dokumentaciju za nove lične karte.

Zakon i ličnoj karti propisuje novčanu kaznu od 50.000 dinara ili kaznu zatvora do 30 dana za prekršaj za "lice koje nema ličnu kartu ili koje u određenom roku ne podnose zahtev za izdavanje lične karte", a sa 5.000 dinara za "lice koje ne nosi ličnu kartu, a dužan je da je ima".

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA