≫ 

DOBRA VEST ZA SVE, PA I ČUVENU MEDICINSKU SESTRU IZ LESKOVCA: Seks na radnom mestu nije kažnjiv zakonom! (FOTO)

Zakon o radu ne može eksplicitno da odredi kakva sankcija sledi za seksualni čin za vreme posla

  • 31

Povodom slučaja seksualnog odnosa na radnom mestu leskovačke medicinske sestre i njenog ljubavnika koji je izigravao bolesnika, oglasilo se i Ministarstvo zdravlja najavljujući hitne mere i izveštaj direktora Opšte bolnice u tom gradu.

NASTAVAK SEKSI SKANDALA U LESKOVCU: Slede smene zbog medicinske sestre i njenog ljubavnika

Međutim, zanimljivo je da Zakon o radu ne može eksplicitno da odredi kakva sankcija sledi za seksualni čin za vreme posla, ali svaka firma ima svoje procedure i kodekse ponašanja, kao i podrazumevane kazne za njihovo kršenje - Kako za gledanje TV-a u radno vreme, igranje igrica, ili - seksa u toku smene.

Istraživanje jedne naše marketinške agencije pokazalo da svaki jedanaesti zaposleni koristi radno vreme za upražnjavanje seksa. Takođe, prema ovom istraživanju, piše Informer, nije mali broj i onih koji se samozadovoljavaju za vreme radnog vremena, pa je tako pet odsto žena priznalo šta radi iza zatvorenih vrata, kao i 13 odsto muškaraca.

Foto: Opsta bolnica Leskovac

Rezultati druge analize portala Moj Posao potvrdili su da je četvrtina ispitanika imala seksualne odnose u prostorijama firme u kojoj rade! Njih 50 odsto praktikovalo je seks u svojoj kancelariji, 31 odsto imalo je odnose u ostavi, a 30 odsto u toaletu. U tuđoj kancelariji seksualne odnose je imalo 16 odsto ispitanika, a 25 odsto u sobi za sastanke.

Statistika i anonimni odgovori, nešto su, ipak, posve drugo od posledica koje slede za “in flagrante”!

Po rečima psihoterapeuta, profesorke dr Nevene Čalovske-Hercog, mnogo veća kazna za medicinsku sestru s početka naše priče, biće preživeti posle medijske hajke i progona male sredine, inače zatvorene i konzervativne.

Foto: Profimedia/Alamy

- Opravdano je da postoji pauza na svakom radnom mestu, a kako će ko da je koristi, niko ne treba da se meša. Ovaj događaj u leskovačkoj bolnici pratilo je niz ružnih insinuacija, čaršijskog prepričavanja, a suština je jednostavna. Naravno da je reč o prekršaju. I svaka radna organizacija ima svoje pravilnike ponašanja i postupanja u slučaju kršenja tog pravlnika. Svakako da su sankcije za takvo ponašanje neminovne, bilo da je reč o opomeni, upozorenju, premeštaju na drugo radno mesto, suspenziji ili otkazu. Prekršaj se kažnjava. Ono što ovom prekršaju daje posebnu dozu zanimljivosti je što je u pitanju seks, koji je inače intimna, privatna stvar - kaže sagovornica Informera.

Po rečima Vlade Marinkovića, profesora radnog prava, Zakon o radu nije jasno određen i ostavlja poslodavcima mogućnost da sami urede odnos prema kršenju pravila ponašanja.

Foto: Opsta bolnica Leskovac

- Nedolično ponašanje zaposlenih za posledicu može imati otkaz, ako se proceni da kvari ugled firme. Svaka firma mora da ima kodeks prihvatljivog ponašanja. U državnim, zaposleni imaju još veću odgovornost, nego u privatnim preduzećima. Društvene ustanove moraju biti društveno odgovorne i na usluzi svojim građanima koji ih puneći budžet i izdržavaju. Zato je po mom i profesionanom i ličnom mišljenju i sporan čin u leskovačkoj bolnici nedopustiv. Isto mislim i o drugim prestupima. Svako nepropisno ponašanje utiče na efikasnost i treba da bude kažnjeno - kaže prof. Marinković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    14. avgust 2017 | 09:10

    Ugled firme nisu pokvarili oni što su imali seks već taj direktor što ih je uhvatio pa brže bolje sve obelodanio.

  • Nina

    14. avgust 2017 | 08:04

    Nase zdravstvo nije upropastio seks med.sestre koga ima u svim firmama.Ja,kao doktor,tvrdim da se sistematski urusava sistem,ne ulaze se u drzavno zdravstvolSvi se lecimo kod privatnika.Svi odlazimo u privatnike.Pogledajte plate,uslove rada,raxno vreme..Na kraju su uvek krivi lekari,koji su demotivisani,i koji odlaze i seks jedne med.sestre.Prestanite da nas degradirate.Polako vam svi odlazimo.Narode osvesti se.Nece imati ko da vas leci.

  • Deda Radoje

    14. avgust 2017 | 07:59

    To to,nije kaznjiv zakonom. Hvala bogu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA