Tajni detalj iz života novog niškog vladike: Potomak je čuvenog srpskog vojvode, istaknutog vođe u Prvom srpskom ustanku

Novoizabrani vladika niški Arsenije Glavčić je 46. niški episkop, a za prvog čoveka jedne od najznačajnijih eparhija Srpske pravoslavne crkve izabran je na majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC

  • 0

Novoizabrani vladika niški Arsenije Glavčić svečano je ustoličen na svetoj arhijerejskoj liturgiji održanoj juče u Sabornom hramu u Nišu. Rođen je u Vršcu pre 39 godina i potomak je Jakova Nenadovića, poznatog vojvode iz Prvog srpskog ustanka.

Ustoličen novi vladika niški Arsenije

Novoizabrani vladika niški Arsenije Glavčić je 46. niški episkop, a za prvog čoveka jedne od najznačajnijih eparhija Srpske pravoslavne crkve izabran je na majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Pre izbora za vladiku niškog obavljao je dužnost vikarnog episkopa topličkog, zaduženog za pomoć patrijarhu u rukovođenju Arhiepiskopijom beogradsko-karlovačkom.

Vladika niški Arsenije je u obraćanju poručio vernicima da se "drže naše crkve, gospoda i jevandjelja".

- Ukliko budemo živeli po jevandjelju, ako budemo odana čeda Hristove i svete crkve nećemo pogrešiti - naglasio je vladika niški Arsenije.

Patijarh srpski Irinej kazao je da se nada da je Eparhija niška dobila dobrog episkopa koji će zadovoljiti očekivanja pre svega našeg Sabora i crkve, i naroda.

Liturgiji su izmedju ostalih prisustvali i generalni sekretar u kabinetu predsednika Srbije Nikola Selaković i nadbiskup Stanislav Hočevar.

Arsenijev prethodnik na mestu niškog episkopa je Jovan (Purić), koji je ovu dužnost obavljao pet godina. Posle višemesečne suspenzije, on je maja prošle godine trajno razrešen.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/jugomedia.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA