Padavine ne pomažu ratarskim kulturama u Banatu: Rod na pojedinim parcelama uništen u potpunosti

Većina poljoprivrednika smatra da je reč o kompleksnom problemu

  • 1

Ni nekoliko kišnih dana na području severnog Banata ne mogu nadoknaditi pričinjenu štetu u kikindskim atarima nakon sušnih meseci bez kapi padavine. Posledice suše i visokih tropskih temperature ostavile su pravu pustoš na pojedinim parcelama pod kukuruzom, suncokretom i šećernom repom.

Stanje u atarima u Kikindi alarmantno: Zemlja puca od toplote, kukuruz toliko suv da ga kose kao seno

Slab rod zbog suše: Poljoprivredna proizvodnja za 30 odsto manja

U mnogim atarima u okolini Kikinde, rod je do 100 odsto uništen, negde do pedeset odsto, a generalno gledano svaka kultura pretrpela je ozbiljnu štetu koja će smanjiti prinos i do 60 odsto.

Osušene i spržene stabljike suncokreta, mogu se uočiti na svakoj parceli, negde u potpunosti, manjoj ili većoj meri, a zabrinuti poljoprivrednici suočavaju se sa posledicima tropskih vrućina.

Najugroženiji je kukuruz koji je teško podneo tropske temperature, suncokret koji je pojesan na 13.000 hektara takođe je loše prošao, a vrućina se loše odrazila i na šećernu repicu zasejanu na 1.500 hektara.

Foto: Telegraf

U gazdinstvu porodice Dobranić iz Ruskog Sela u kojoj već treća generacija potomaka obrađuje zemlju, kažu da ne pamte lošiju godinu.

- Činjenično stanje je katastrofalno, šteta je i do 100 odsto negde, u odnosu na prošlogodišnje stanje procenjeno je pedeset odsto štete. Najveću štetu pretrpeo je kukuruz koji će dati prinos upola, suncokret je takođe stradao, ne verujem da ćemo dobiti ni 400 kilograma po jutru - kaže nam poljoprivrednik Boško Dobranić.

On kao i većina poljoprivrednika smatra da je reč o kompleksnom problemu.

Foto: Telegraf

- Ovo je problem koji nije lako rešiv, sistem navodnjavanja ili bušenja bunara jedino je rešenje za naredne godine, a sa druge strane reč je o ogromnoj investiciji dovođenja vode iz kanala Dunav-Tisa-Dunav. Ovo je stanje elementarne nepogode koje je pogodilo čitavu državu, ne samo područje Vojvodine - kaže nam poljoprivrednik Boško Dobranić.

Struka kaže da su ekstremno visoke temperature uslovile žetvu suncokreta u delu atara i da su prinosi vrlo loši.

- Padavine su došle kasno, tako da pomoći zasejanim kulturama nema. Pravo stanje prinosa i roda suncokreta znaće se tek kada žetva suncokreta bude završena - rekao je Zoran Simić iz Poljoprivredne stručne službe u Kikindi.

Foto: Telegraf

Najviše štete pretrpeo je kukuruz koji je i ove godine zasejan na najvećem delu površine od oko 20.000 hektara.

- Na pojedinim parcelama roda uopšte neće biti. Stanje je krajnje zabrinjavajuće, šteta je nenadoknadiva, ako budemo imali da platimo obradu zemljišta i sve ono što smo uložili, biće dobro, nažalost, nisam optimista - kaže poljoprivrednik Radaković iz Kikinde.

Foto: Telegraf

Suša koja se ne pamti od 2012.godine najviše muke zadala je poljoprivrednicima i na području srednjeg Banata, a ništa bolje nije prošao ni južni deo Vojvodine.

I dok se ratari hvataju za glavu i gledaju u nebo, iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da se radi na proceni štete kako bi se zaštitili poljoprivrednici i da će kukuruza i drugih ratarskih kultura biti dovoljno za domaće tržište, pa i za izvoz.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ŠUMADINAC KG

    15. avgust 2017 | 13:30

    Slično je i u Šumadiji kukuruz je spržen. Država bi trebalo pod hitno da nađe način da pomogne. Pomagali su poplavljena područja kad je bio potop, sad neka pomognu nama koji smo pogođeni ovom sušom, pošto nemamo nikakvih uslova za navodnjavanje. A još nam nisu isplatili ni subvencije za umatičene krave muzare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA