Neće to meni da se desi: Jel vam sad jasno da ovako glup izgovor ne koristite kada krećete na more

Da li možete da zamislite situaciju da vas samo troškovi lečenja u inostranstvu koštaju 15.000 evra

  • 2

Svaki četvrti turista iz Srbije koji kreće na odmor u inostranstvo ne kupuje polisu putnog zdravstvenog osiguranja, te ukoliko im se nešto desi mogu biti u ozbiljnom problemu, jer su troškovi lečenja veliki.

Prikupljen novac za srpsku porodicu: Davidovići se iz Halkidikija vraćaju na lečenje u Srbiju (VIDEO)

KOŠTA SAMO 100 DINARA: Prosta stvarčica koju svi imaju u kući može da vam spase život na letovanju

Poslednji primer je porodica Davidović, kojima je eksplodirala plinska boca tokom letovanja u Grčkoj, a za troškovi lečenja u bolnici u Solunu račun iznosi 15.000 evra.

Direktor Jute Aleksandar Seničić kaže da se od 2008. godine, kada su ukinute vize, beleži sve slabije interesovanje za putno zdravstveno osiguranja, što pravi ozbiljne probleme u realizacihji turističkih aranžmana.

Kako kaže situacija je ove godine nešto bolja od prethodnih, te oko 70 do 75 odsto turista koji letuju organizovano, preko turističkih agencija, kupuju i zdravstveno osiguranje.

Foto: Promo

- Poslednji slučaj pokazuje da je neophodno da kada krenete na put u inostranstvo imate polisu zdravstvenog osiguranja koju možete da aktivirate za zdravstvenu uslugu - kaže Seničić za Tanjug i napominje da osiguravajuće kuće najčešće prodaju polisu koja pokriva do 30.000 evra troškova.

Dodaje, međutim, da ima putnika koji su uporni u tome da ne žele, iz ekonomskih ili nekih drugih razloga, da kupe putno zdravstveno osiguranje, iako im se predoče problemi sa kojima mogu da se suoče.

- Treba uticati na državu da u organizovanom turističkom prometu polisa zdravstvenog osiguranja postane obavezni deo turističkog putovanja i da na taj način predupredimo moguće probleme - smatra Seničić.

Foto: Promo

Podseća da polisa zdravstvenog putnog osiguranja nije obavezna, veće turističke agencije insistiraju da ih putnici plate, ali ne mogu da nateraju one koji to ne žele, jer to je dodatna usluga koja se dodatno plaća.

Putno osiguranje je jeftino, košta oko evro po danu. Još je jeftinije ukoliko se uzima porodična polisa, ona se može dobiti za 22 ili 23 evra - pojašnjava Seničić.

Foto: Facebook/grckainfo.com

Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije kaže da građani odbijaju da plate zdravstveno osiguranje ili zato što im je to skupo ili jednostavno zato što su uvereni da im ona ne treba, uz najčešće objašnjenje "neće to njima da se desi".

- To je pogrešan stav, jer svakom od nas može da se desi da ugane zglob, da zaboli zub... zdravstvena usluga je skupa, a sa polisom mogu sve da pokriju - pojašnjava on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kleopstra

    16. avgust 2017 | 20:00

    Zaboravite na " Nece to meni da se desi ". To isto vazi i za odnos prema bolesnima jer se svako vec sutra moze naci na njihovom mestu.

  • PaJa

    28. jun 2018 | 18:46

    A zašto je zdravstvena usluga u inostranstvu skupa? I zašto je skupa samo prema strancima, a prema njihovim građanima nije? E, zbog toga i treba da se uzme zdravstveno osiguranje jer više niko neće da pruža usluge jeftino, da ne kažem za džabe. Da su to evropske zemlje potpisale i ratifikovale sa svim državama i unele klauzulu u ugovore da se ista cena primenjuje kao i prema domaćim građanima, onda to ne bi bilo tako skupo, a ovako... možda negde nekad u budućem životu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA