≫ 

Prvi OVK terorista osuđen u Beogradu, na slobodi je posle 13 godina

Anton Lekaj je u "Novoj skeli" bio od 2004. godine

  • 0
Foto: Profimedia/AFP

Prvi šiptarski tetorista pripadnik OVK koji je osuđen pred Odeljenjem za ratne zločine u Beogradu Anton Lekaj odslužio je zatvorsku kaznu od 13 godina i jutros pušten je na slobodu, rečeno je Tanjugu u upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Lekaj je odslužio punu kaznu zatvora u koju mu je uračunato i vreme provedeno u pritvoru od hapšenja 2004. godine.

Kaznu je služio u KZP Beograd poznatiji kao "Nova skela".

On je 2006. godine osuđen jer je zajedno sa još nekoliko pripadnika OVK, više dana fizički i seksualno zlostavljao 13 nealbanaca, uglavnom Roma, koje je zajedno sa saborcima oteo iz svadbene kolone u junu 1999. godine kod Đakovice.

Bio je uhapšen u Crnoj Gori 17. avgusta 2004, nakon čega je izručen Srbiji.

Nižu kaznu od maksimalne zakonske dobio je jer je bio "mlađi punoletnik", jer je u vreme izvršenja krivičnog dela imao nepunih 20 godina.

ALBANSKI MEDIJI GA ZOVU PINKO

Anton Lekaj zvani Pinko pušten je posle skoro 14 godina iz srpskog zatvora, navodi albanski portal sovrani.info. On je bio među prvim borcima za slobodu, navodi se u tekstu, koji je učestvovao u mnogim bitkama Oslobodilačke vojske Kosova za 15 meseci.

Liniju fronta je napustio posle srpske ofanzive u septembru 1998. godine, kada je Ramuš Haradinaj, ostao sa samo 50 boraca. Anton Lekaj bio je među borcima i 1999. godine. Učestvovao je u mnogim akcijama OVK u Đakovici. Veoma brzo posle formiranja brigade 137 u Đakovici imenovan je za komandanta diverzantske jedinice.

IZUZETAN BORAC, DOSTOJANSTVEN U ZATVORU

Posle rata Anton Lekaj je krenuo prema Hrvatskoj, trbuhom za kruhom, ali ga je na tom putu Crna Gora zaustavila i privela, pa je kasnije izručen Srbiji. Osuđen je na kaznu zatvora od 13,5 godina. Lekaj je optužen za pritvaranje i premlaćivanje grupe svatova Roma Aškalija i ubistvo Srbina. Za sve ove godine u zatvoru Anton Lekaj nije prihvatio optužbe srpskih sudova.

U srpskom zatvoru bio je hrabar i dostojanstven, veličaju ga albanski mediji.

Iako je bio izuzetan borac, navodi ovaj portal, retko hrabar i jedan od mladih komandanata OVK, njegovo hapšenje i osuda nije odjeknulo i izazvalo senzaciju na Kosovu, jer nije imao politički marketing. Shodno tome, pomoć kosovsKih institucija za Antona Lekaja nije postojala. Ali je danas, zbog njega Kosovo ponosno i nesavladivo, kao što je bilo za vreme rata za slobodu, navodi se na albanskom jeziku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA