Kod spomenika despota Stefana Lazarevića: U Despotovcu počinju "Dani srpskog duhovnog preobraženja"

"Dani srpskog duhovnog preobraženja", nastali su i prvi put održani su 1993. godine, na inicijativu tadašnjeg predsednika opštine Despotovac Radoslava Račića

  • 0

Na centralnom trgu u Despotovcu, kraj spomenika despota Stefana Lazarevića, sutra uveče počeće tradicionalna kulturna manifestacija "Dani srpskog duhovnog preobraženja", osnovana pre dve i po decenije pod geslom "Stvarati i kada je teško".

Slovo ljubve: Naš veliki vladar napisao je ovu prelepu pesmu o miru i ljubavi

Iza najstarijeg spomenika u Beogradu se krije tajna: Prethodio mu je Strašni sud!

Manifestacija će obilovati brojnim kulturnim događajima i trajaće do 28. avgusta.

"Dane srpskog duhovnog preobraženja" svečano će, ove godine, u 20 sati otvoriti Hor KUD "Lola" iz Beograda, a otvaranju će prethoditi tribina pod nazivom "25 godina Dana srpskog duhovnog preobraženja - doprinosi i budućnost".

Tribina će biti održana u 18 sati u Narodnoj biblioteci "Resavska škola", a govoriće osnivač manifestacije Radoslav Račić, akademik Zlata Bojović i profesor Gordana Jovanović.

Prema programu koga je utvrdio Programski savet i Organizacioni odbor manifestacije, narednog dana, 20.avgusta, u 10 sati, u Narodnoj biblioteci "Resavska škola" počeće naučni skup "Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti IX", u 17.30 sati, u Narodnoj biblioteci, biće predstavljen Zbornik radova, sa prošlogodišnjeg naučnog skupa, govoriće dr Tomislav Jovanović i dr Aleksandar Krstić.

U Galeriji Centra za kulturu u 19 sati, biće otvorena retrospektivna izložba - Likovna kolonija "Resava 1993 - 2017" a otvoriće ju prof. Slobodan Štetić. U 21 sat na Trgu despota Stefana Lazarevića je koncert Vlatka Stefanovskog.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Ponedeljak, 21.avgusta, počeće nastavkom Naučnog skupa u 10 sati a u 18 sati u Manastirskoj vodenici biće otvorena izložba slika sa Likovne kolonije "Resava 2017".

U 19 sati u Holu Centra za kulturu biće otvorena izložba ikona Momčila Vuksanovića - Moma Brada, a u 21. sat na Trgu despota Lazarevića je "Veče trube" - Dejan Petrović i Big bend.

U utorak, 22. avgusta, centralni događaj je tribina "Demografska sadašnjost i budućnost srpskog naroda i Srbije", govore dr Ivan Marinković i dr Ankica Šobot, održava se u Narodnoj biblioteci od 17 sati, sat kasnije "Veče klasične gitare" Aleksandra Stojića i u 21 sat, na Trgu despota, "Veče džeza - Big bend RTS".

Sledećeg dana, 23.avgusta, u Narodnoj biblioteci, u 19 sati Koncert mladih muzičkih telenata Despotovca, a u 20,30 sati na Trgu despota Lazarevića je Veče starogrdske i evergrin muzike - tamburaški orkestar "Zorule", solista Miloš Radović.

Na programu 24.avgusta je Sabor narodnog umeća, predstava za decu "Zaistinska srpska bajka" Gordane Vlajić, predstava Omladinskog pozorišta "Dadov" Beograd i uveče, u 21 sat na Trgu despota Lazarevića "Srpsko-rusko i vizantijsko pojanje" Divna Ljubojević i Hor "Melodi".

U petak, 25. avgusta, na prostoru srednjovekovnog manastira "Manasija" u 20 sati biće otvoren Međunarodni viteški festival "Despot Stefan Lazarević - JUST OUT 2017", mini koncert Slobodana Trkulje i defile viteških trupa.

Printskrin: Youtube/Jankovic B.

U 21.30 časova u Manasiji je Muzičko igrački spektakl "Banović Strahinja". Kompozitor, dirigent i muzički producent je Ivan Ilić, a produkcija i tehnička realizacija Ustanova kulture "Vuk Stefanović Karadzić" Beograd.

U znaku JUST OUT 2017. biće i subota 26. avgusta.

U nedelju posetioci će moći da vide film "Zona Zanfirova", režija Jug Radivojević i Pozorišnu predstavu "Koštana" u režiji Velimira Mitrovića, izvodi je Pozorište "Slavija" Beograd.

Manifestaciju će 28. avgusta svečano, na Trgu despota Stefana u 20.15 sati, zatvoriti KUD "Lola" Beograd.

"Dani srpskog duhovnog preobraženja", nastali su i prvi put održani su 1993. godine, na inicijativu tadašnjeg predsednika opštine Despotovac Radoslava Račića i čoveka zaduženog za kulturu Slavomira Vulića, - pod geslom "Stvarati i kada je teško", a prihvatili su je Srpska akademija nauka i umetnosti i Ministarstvo kulture.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA