Svi su mislili da je poslednji par čuvenih srpskih orlova krstaša uginuo: Evo šta je istina i koliko stvarno ovih ptica ima kod nas

Broj orlova krstaša u Srbiji je zanemarljiv, jer ove ptice migriraju, a potrebno je i stvoriti dobra staništa da bi ih zadržali

  • 8

Korisnike društvenih mreža uznemirila je vest da su poslednja dva para orlova krstaša u Srbiji uginula prošlog meseca. 

U Srbiji je prema podacima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, zabeleženo tri gnezda orlova krstaša. Dva su na Fruškoj gori, a jedno u Severnom Banatu.

Za dlaku nastradao poslednji par mladunaca orlova krstaša u Srbiji (FOTO)

- Moram da napomenem pre svega da je to dezinformacija. Oni nisu uginuli, bilo je dramatično u junu mesecu, kada je topola prilikom nevremena pala pravo na gnezdo krstaša i srušila ga. Tada su mladunci ispali iz njega, ali uz pomoć čuvara genzda, vetrinara i lovaca iz Novog Kneževca, gnezdo je uspešno sanirano, i poslednje informacije koje mi imamo su te da su mladunci uspešno izleteli.

- Mi nemamo tačnu lokaciju gde se nalaze sada, teoretski mogu biti u dolini Nila. To su brze ptice koje za mesec dana mogu preći deo od Poljske do Kazahstana, a budući da na leđima ptica nema satelitiski odašiljač kojim bi se određivalo njihovo kretanje, mi ne možemo uvek sa sigurnošću da odredimo njihovu tačnu lokaciju  - navodi Nikola Stojnić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

On dodaje da je broj orlova krstaša u Srbiji zanemarljiv, jer ove ptice migriraju, a i potrebno je stvoriti dobra staništa da bi ih zadržali.

- Mladunci krstaša često menjaju lokacije u potrazi za boljim staništima. Mi, sada recimo, imamo jedan par u Sverenom Banatu koji se tu nastanio u poslednjih 5 godina, dok recmo dva gnezda na Fruškoj gori koja su tu psolednjih 50 godina su prestala da se gnezde. Mladunci često menjaju staništa, i ovo je period godine kada oni izleću iz gnezda, dok su stari orlovi krstaši ti koji ostaju u staništima tokom cele godine - navodi on.

Foto: Wikipedia/AngMoKio

- U susednoj Mađarskoj ima dosta dobrih staništa krstaša, pa mi treba da težimo ka tome da se ove ptice nastane kod nas, što zahteva veliki trud, jer staništa moraju da ispunjavaju uslove koji njima odgovaraju - zaključuje Stojnić.

Prema njegovim rečima postoji nekoliko načina na koji možemo da privolimo krstaše da svoja staništa prave u Srbiji:

- Postoji nekoliko načina, a jedna od njih je tako što će biti više stoke na pašnjacima (što spada i u domen agrarne politike), smanjenje pesticida na zemljištima, sadnja drveća, veći broj zečeva i fazana... - završava priču Stojnić.

Verovanja koja datiraju još iz 17. i 18. veka kažu da su orlovi krstaši uvek voleli ravničarske predele, ali da su ih ljudi proterali u brda.

Kako bi povećali broj krstaša Srbija, Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka pokrenule su projekat "Panon Igl" za zaštitu ove vrste, a program finansira Evropska unija.

Cilj projekta je da se u zemljama učesnicama broj parova krstaša do 2020. godine poveća na brojku od 250.

U našoj zemlji, pored orla krstaša ili carskog orla, ugroženi su i stepski soko, sivi soko i velika droplja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шах мат

    18. avgust 2017 | 22:05

    Дакле нису изумрли, него су емигрирали из Србије. Тако и људи беже због лоших услова

  • Bgd free

    18. avgust 2017 | 21:58

    Najlepsa ptica...

  • jovanra

    18. avgust 2017 | 22:51

    Sce u Srbiji izumire,ovde nema buducnosti ni za ljude ni za ptice,tuzna i zalosna istina,a nista se ne peuzima da se stvore najosnovniji uslovi za zivi svet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA