Mirović čestitao Kurban-bajram: Bajram Šerif Mubarek Olsun

- Povodom predstojećeg Kurban-bajrama svim vernicima islamske veroispovesti u Republici Srbiji i AP Vojvodini upućujem najsrdačnije čestitke, sa željom da ovaj praznik dočekate u miru, dobrom zdravlju i blagostanju - naveo je predsednik Pokrajinske vlade

  • 6

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović čestitao je danas poglavarima islamske zajednice i svim građanima islamske veroispovesti koji slave Kurban-bajram.

"BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN": Evo šta STVARNO znači čestitka, koju danas izgovaraju svi muslimani!

- Povodom predstojećeg Kurban-bajrama svim vernicima islamske veroispovesti u Republici Srbiji i AP Vojvodini upućujem najsrdačnije čestitke, sa željom da ovaj praznik dočekate u miru, dobrom zdravlju i blagostanju i da bajramske radosti u dobrom raspoloženju podelite sa svojim porodicama i prijateljima - naveo je Mirović u čestitci.

U ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, čestitku za Kurban-bajram uputio je profesor Miroslav Štatkić.

Muslimani Srbije i sveta danas slave Kurban Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Kurban Bajram je, u muslimanskoj kulturi, događaj koji traje četiri dana meseca zulhidže, i on je vezan za obred Hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana.

Foto: AP/Tanjug

- Čestitka Bajrama rečenicom "Bajram Šerif Mubarek Olsun" znači otprilike: "Neka bude čestit i blagoslovljen (mubarek) Bajram!” Dakle, reč "Olsun" znači: da bude, neka bude - piše na zvaničnom sajtu Islamske zajednice.

Za vreme Kurban Bajrama muslimani kolju kurban (ovna) i dele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima: jednu trećinu sirotinji, drugu prijateljima i komšijama i treću porodici. Ako neko ima veliku porodicu može sve da zadrži za sebe, ali može i da podeli svo kurbansko meso. Kurban kolje onaj koji ima materijalne mogućnosti za to, a ukoliko ih nema, to nije greh. Zadržavanje svega za sebe nije u duhu pomaganja drugima, međutim ova mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji izdržavaju velike porodice i nemaju dovoljno sredstava za to, a ipak bi hteli da ispoštuju ovu dužnost.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • etozastojeonafukara

    30. avgust 2017 | 12:41

    sad jelka pokazi srednji ako smes

  • mematiBas

    30. avgust 2017 | 13:07

    Neverovatno,I to se neko sjetio u zemlji Srbiji,mozda ce biti apokaliose

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA