Srbija odbrojava poslednje tropske dane ove godine: Ovaj vikend će oduvati leto

Sutra se u pojedinim krajevima očekuje i preko 40 milimetara kiše za 12 sati, a u Beogradu čak i grad

  • 3

Tropski toplo u Srbiji će biti još samo danas i sutra, dok će nedelja, kada će doći do zahlađenja, bukvalno oduvati leto. Tokom ovog meseca, biće još toplih i sunčanih dana, ali temperatura više neće prelaziti 35. podeok.

OTKRIVAMO: Da li magneti na frižideru mogu da privuku munje i da nas ubiju

Ako se naježite dok ste napolju kad grmi, munja može da vas ubije: Ovo morate da uradite da se spasite!

Kraj tropskim danima, označiće upravo ovaj vikend, kada nas prema prognozama meteorologa očekuju vremenske nepogode praćenje pljuskovima, grmljavinom, olujnim vetrom pa čak i gradom.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je najnovije upozorenje u kojem se precizira da se sutra u pojedinim krajevima očekuje i preko 40 milimetara kiše za 12 sati, kao i da se grad očekuje sutra i u Beogradu.

- Danas posle podne i uveče u zoni pljuskova sa grmljavinom očekuje se izolovana pojava sugradice ili grada.

Sutra 2. septembra, posle podne, uveče i noću ka nedelji u zapadnim, centralnim i severnim krajevima Srbije mestimično intenzivniji grmljavinski procesi uz obilne pljuskove, grad, jak i olujni vetar, a lokalno se očekuje i preko 40 mm kiše za 12 sati sa najvećom verovatnoćom na području od Srema, preko Bačke do severa Banata - navodi su u upozorenju RHMZ i dodaje:

-  Sutra se kasnije popodne, uveče i noću u pojedinim delovima Beograda mogući su intenzivniji grmljavinski procesi uz obilnije pljuskove, grad i jak vetar.

Printskrin: RHMZ

SUBOTA

Meteorolog kompanije "Veder tu ambrela" Đorđe Đurić kaže za Telegraf.rs da ovog vikenda nastupa kraj tropskim temperturama. On objašnjava da se danas posle podne i uveče lokalno očekuju pljuskovi sa grmljavinom, zatim da će sutra opet tokom dana biti tropski toplo a da dolaskom naoblačenja u večernjim satima stiže zahlađenje.

- U subotu će u toku jutra ponegde biti malo oblaka uz mogućnost slabe kiše. Tokom dana će u većini predela biti sunčano i tropski toplo. Maksimalna temperatura biće 28 na severozapadu do 35 stepeni na jugoistoku Srbije. Ono što je je interesantno, Srbija će biti sutra u toplom sektoru đenovskog ciklona zbog čega i dolazi do priliva tog toplog vazduha sa severa Afrike. Međutim, tropski toplo biće još sutra. Već poslepodne i u toku večeri u severnim i zapadnim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, a biće uslova i za obilnije pljuskove i grmljavinske nepogode - objašnjava Đurić za naš portal.

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

NEDELJA

Prema njegovim rečima, usled premeštanja đenovskog ciklona u nedelju će doći do jače promene vremena:

- Tokom jutra u severozapadnim a zatim i u ostalim krajevima očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, kada će doći i do osetnijeg pada temperature za desetak stepeni. Maksimalna temperatura biće oko 20 stepeni na severozapadu, do 32 na istoku i jugoistoku gde će se vreme pogoršati tek krajem dana. Tačnije, na istoku i jugpistoku i u nedelju će veći deo dana biti sunčan i topao.

Foto: Telegraf

Đurić kaže da će ovaj vikend označiti kraj tropskim vrućinama, tačnije da će biti lepih dana ali ne i visokih temperatura od 35 i više stepeni.

- I u ponedeljak i utorak biće osetno prijatnije sa temperaturama od 2o do 25 stepeni - kaže on.

(Lj. R. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusan

    1. septembar 2017 | 17:54

    hajd da sacekamo i to sutra.licno ne verujem da ce pasti toliko kise.slabo sta pogode, sve im se svodilo na tumacenje i pracenje stranih prognoza.ne mogu da razumem da ne upozore odredjeni deo zemlje da ce doci do velikog nevremena.kada se dogodi, onda se oglase da se to dogodilo.tada to i sami vec znamo.

  • 1989

    1. septembar 2017 | 17:04

    Neeee necuu zimuuu.Nek nas greje jos malo

  • aleksandar VA

    2. septembar 2017 | 13:06

    Mozda ti neces ali ja jedva cekam hehe konacno moje omiljeno godisnje doba dosta mi ke przenja kao da sam u furuni jupiiii konacno kraj letu i vrucinama! Lakse ce da se radi a i zazeleo sam se farmerica i dukseva nisam ih video od juna baj baj vrucine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA