≫ 

Studenti FON-a kreirali aplikaciju koja meri prosečnu brzinu

Ova aplikacija prati prosečnu brzinu kretanja i daje zeljene informacije na osnovu nje

  • 5

Od 1. septembra na auto-putevima u Srbiji meri se prosečna brzina kretanja vozila. Dva dana pred najavljeni početak kažnjavanja pojavila se i aplikacija koja vozače upozorava kolika je njihova prosečna brzina.

SAZNAJEMO, VELIKI PREOKRET: Ipak neće pisati kazne kad prekoračite 120km/h na auto-putu! Pomerili su granicu!

Razvili su je studenti i diplomci Fakulteta organizacionih nauka i besplatno je ponudili vozačima sa mobilnim telefonima sa "Android" operativnim sistemom.

Bojan Martinović je student koji je FON završio sa prosekom 10. Poslediplomske studije počinje ovih dana u Milanu, a pre nego što se preselio u Italiju, zajedno sa svojim timom razvio je aplikaciju za merenje prosečne brzine na deonicama srpskog autoputa.

Foto: Wikimedia/Vladimir Alic

Aplikacija je direktno vezana za Gugl map, precizna je u milimetar, veoma laka za upotrebu i, kada se jednom skine, za njeno korišćenje nije potreban internet. Telefon se ponaša kao navigacija povezana sa satelitima.

Aplikacija omogućava da ukoliko je neko vozio nekom većom brzinom dobije informaciju koliko treba da sačeka da bi se uklopio u prosečnu brzinu ili da mu pokaže kolikom prosečnom brzinom treba da vozi do sledeće rampe, a da ne prekorači brzinu.

Može da se skine sa Gugle stora, a naziv joj je Prosečna brzina. Od zamisli do konkretne primene proteklo je malo vremena, a autori kažu da je sada potrebna medijska pažnja. Dostupna je od 1. septembra, potpuno je besplatna i rađena jedve nedelje.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Youtube/mixchannel

Momci i devojke sa FON-a spremni su da se suoče i sa mnogo komplikovanijim projektima. Unutar aplikacije biće ubačene i mape kretanja, benzinske stanice, odmorišta, ali i mesta na kojima može da se napuni električni automobil na našim autoputevima.

Posebna aplikacija biće razvijena za one koji voze elektromobile, sa proračunom gde i koliko dopuniti elektromobil do narednog punjača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    8. septembar 2017 | 14:04

    Aplikacija je poprilicno lose i neprecizno odradjena. Testirao sam je i moze to daleko bolje. O dizajnu ne bih ni da pricam, ocigledno da ga je radio onaj koji ga je programirao. Jedva cekam da izadje ovakva aplikacija od nekoga ko ce da je uradi bas profi a bice i takvih..

  • Misa

    7. septembar 2017 | 20:40

    Rešenje postoi, naprimerKragujevac- Beograd icicu preko Topole = sparamo putarinu ne rizikujem kaznu ,put je kraći sparam gotivo stižem za isto vreme

  • Zoran

    7. septembar 2017 | 10:48

    To nije sigurno. Najsigurnije je da znate vreme ulaska na auto put i koliko vam traje do izlaska voznja ako vozite 120. Pogledate sat pri izlasku, ako te pranisli odsedite malo i kraj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA