Autentičan snimak obaranja aviona srpskog heroja Milenka Pavlovića: Njegovu poslednju bitku gledalo je celo Valjevo (VIDEO)

Milenko je izvukao iz kokpita mladog pilota i odleteo put rodnog kraja. Prišao je avionu i rekao: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!"

  • 42

Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka, žrtvovao se da bi spasao mlađeg kolegu sigurne smrti koja ga je čekala u neravnopravnoj borbi sa NATO avijacijom. Snimak njegovog pada izaziva veliku tugu i bes.

Milenko Pavlović imao je 40 godina kada je poginuo: SRPSKI HEROJ otišao je braneći nebo iznad Valjeva (FOTO)

Kada je 4. maja 1999. stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, Pavlović je dežurao na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi. Javio je svom zameniku da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti i krenuo ka Batajnici.

Prišao je avionu i rekao: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!" Izvukao je iz kokpita mladog pilota i odleteo put rodnog kraja.

Borba se odvijala nad Valjevom, samo 50 kilometara od Pavlovićevog rodnog Gornjeg Crniljeva, a kada se na nebu, pred velikim brojem očevidaca, pojavila vatrena kugla, Valjevci su pomislili da je pogođen NATO avion.

Foto: Telegraf.rs

Uskoro, međutim, stigla je vest da su u Petnicu pali ostaci našeg "miga 29".

Milenko Pavlović se nije katapultirao. Odmah po poletanju, otkazao mu je generator naizmenične struje, čime je praktično ostao "slep", jer mu nije radio radar, a protiv sebe je imao 16 NATO lovaca u naletu na vojnu fabriku "Krušik".

U prvi mah uspeo je da ih rastera, ali su ga pogodile rakete sa holandskog F-16 iz reona Tuzle.

Bio je to poslednji Milenkov let, i poslednji let do kraja NATO agresije - do tada je uništeno 11 "migova", šest u vazduhu i pet na zemlji.

Pavlović je posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.

Pogledajte snimak Pavlovićevog pada:

Daljinac

(Telegraf.rs/Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draksi

    7. septembar 2017 | 09:34

    I da li da udjemo u NATO? NIKAD!

  • Nikola Republika Srpska

    7. septembar 2017 | 08:50

    Neka ti je vječna slava junače! Srbi su uvjek imali prave heroje, za razliku od ostalih

  • The Spatula

    7. septembar 2017 | 08:46

    Seca li se drzava nasih junaka? Dobija li nesto porodica naseg junaka ili im izvrsitelji popisuju stvari zbog struje i vode kao vecini gradjana ove jadne zemlje!? Sve pohvale za Telegraf i ljude koji su se setili ovog ČOVEKA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA