Od danas kreće kažnjavanje vozača za prekoračenje brzine. Budite oprezan i dobar vozač

Sve naplatne stanice pokrivene su kamerama, povezane optičkim kablom i imaju jedan centralni server

  • 9

Od danas počinje kažnjavanje vozača koji prekorače srednju dozvoljenu brzinu na auto putu.

NEKI NE ODUSTAJU OD BRZINE: Vozači smislili nov način kako da jurcaju po auto-putu, a da prođu bez kazne

U sredu je, kako se navodi, otklonjena i poslednja prepreka za početak primene novog sistema, a to je potpisivanje Sporazuma između Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i MUP-a Srbije, koji će omogućiti saobraćajnoj policiji da koristi podatke sa naplatnih rampi.

Sve naplatne stanice pokrivene su kamerama, povezane optičkim kablom i imaju jedan centralni server.

Sve kućice imaju identično sinhronizovano vreme i tačno se zna kada je ko ušao na auto-put, a kada je izašao sa njega.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Putevi Srbije" će dokumentovati sve prekršaje i prosleđivati ih policiji. Ubuduće, svi oni koji prema ovoj računici voze brže od 120 kilometara na čas, biće kažnjeni.

Podsetimo, kažnjavanje za prekoračenje brzine na autoputu trebalo je da krene u ponedeljak, ali se zbog nepotpisivanja ugovora odložila primena ove mere.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

SNIMANJE BRZINE KRETANJA NIJE U NADLEŽNOSTI POVERENIKA

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić saopštio je danas da Zakon o bezbednosti saobraćaja, odnosno odredba koja predviđa kontrolu prekoračenja brzine na putevma nije u njegovoj nadležnosti.

Šabić kaže da mu se ovih dana obratio jedan broj građana i novinara sa pitanjem da li to predstavlja povredu prava na zaštitu podataka o ličnost.

Poverenik napominje da on ne može da ulazi u svrsishodnost i opravdanost rešenja iz pomenutog zakon jer to nije u njegovoj nadležnosti, odnosno ne tiču se podataka o ličnosti.

- Ovi podaci mogu postati podaci o ličnosti samo u slučaju kada ih je moguće povezati sa vlasnikom, odnosno kada je, na osnovu njih, moguće identifikovati vlasnika vozila. Takva mogućnost je vezana za uvid u saobraćajnu dozvolu u kojoj su, pored podataka o vozilu, upisani i podaci o vlasniku, odnosno za obradu podataka iz odgovarajuće baze MUP-a - naveo je Šabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stevan

    7. septembar 2017 | 11:31

    Kako sam ja dobio papiric sa prosecnom brzinom 127 a vozio sam izmedju 111 i 122 od naplatne rampe Sirig do izlaska za Novi SAd? Sto ne kazete da ti uredjaji nisu tu da mere brzinu nego za pranje para a naplacuje se po slucajnom uzorku koliko im treba para za taj dan za budzet. Od sada vise necu koristiti auto put da bi se spasio pljacke a koristim ga i po 3 puta nedeljno.

  • Sale nm

    7. septembar 2017 | 15:59

    Samo da znate,svi radari,zakonski,treba da imaju tromesecni atest(proveru tacnosti).Ja sam pre par meseci oborio policijski zapisnik na sudu jer je radaru istekao atest 25 dana,slikao uredjaj i prilozio na sudu!!!!

  • nik

    7. septembar 2017 | 11:05

    Budite marljivi !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA