Prioritet policije je bezbednost dece: Za 7 meseci nestalo 674 maloletnika, sudbina 34 i dalje nepoznata

Policija će svakako učiniti sve što može da bi zaštitila decu u svakodnevnom životu, koji podrazumeva njihov boravak u školi, na ulici, ali i u virtuelnom svetu

  • 4
Nebojša Stefanović, Igor Jurić Foto: Tanjug/MUP Srbije

Bezbednost dece prvi je prioritet u radu policije i glavni cilj je da svako dete bude bezbrižno na ulici, u školi, na putu do nje, da ima normalno, zdravo detinjstvo i da roditelji ne strahuju za sigurnost svoje dece, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

U škole širom Srbije upisana 252 đaka migranta: Srpska deca prihvatila nove drugare!

- Pravo na zaštitu od svih oblika nasilja je osnovno pravo svakog deteta, svakog čoveka, međutim, policija nije i ne može da bude jedina institucija u Srbiji koja se brine za bezbednost i vaspitanje naše dece. Policija treba da bude štit, državni organ koga se kriminalci plaše i u koga deca i roditelji imaju poverenje, ali za to nam je potrebna podrška roditelja i čitavog društva - rekao je Stefanović.

Foto: Tanjug/MUP Srbije

Obraćajući se na otvaranju konferencije "Bezbednost i odgovornost 2017", koju je organizovala Fondacija "Tijana Jurić", ministar policije naveo je da je u prethodnih sedam godina i osam meseci MUP uhapsio 155 osoba u akciji "Armagedon", usmerenoj na otkrivanje krivičnih dela vezanih za seksualnu zloupotrebu maloletnih lica na internetu u pornografske svrhe.

Foto: Tanjug/MUP Srbije

Kada je reč o krivičnom delu obljube sa detetom, Stefanović kaže da je policija tokom osam meseci ove godine podnela krivične prijave protiv 24 muškarca, te da je registrovala tri oštećene maloletne osobe u trgovini ljudima, od kojih su, navodi, dve bile primorane na udaju, a jedna seksualno eksploatisana.

Takođe, ministar kaže da su, u prvih osam meseci ove godine, u okviru vršnjačkog nasilja, registrovana 503 krivična dela, a ukazao je i na podatak da je u prvih sedam meseci ove godine prijavljen nestanak 674 maloletnika, od kojih je policija pronašla 640, dok se za 34 još traga.

Foto: Tanjug/MUP Srbije

Prema njegovim rečima, predstavljeni podaci govore da opasnost postoji, da je stalna i da može da se smanji samo zajedničkim posvećenim radom i ulaganjem svakodnevnih napora državnih organa, civilnog društva i roditelja.

- Policija će svakako učiniti sve što može da bi zaštitila decu u svakodnevnom životu, koji podrazumeva njihov boravak u školi, na ulici, ali i u virtuelnom svetu kao jednoj novoj dimenziji opasnosti koja preti svakom detetu. Međutim, samo represivne mere nisu dovoljne. Preventivni rad je okosnica u sprečavanju ovakvih pojava - rekao je Stefanović.

Foto: Tanjug/MUP Srbije

Podsetio je da je policija sprovela niz preventivnih i edukativnih programa i kampanja, među kojima je izdvojio "Školski policajac", "Bezbedno detinjstvo", "Škola bez nasilja, škola bez droge" i "Droga je nula život je jedan".

- Više od 60 odsto bezbednosno intresantnih događaja u školama otkriveno je radom školskih policajaca - ukazao je Stefanović i dodao da je u svim policijskim upravama i stanicama više od 2.000 obučenih policajaca dostupno 24 sata dnevno za postupanje prema maloletnicima.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пера

    15. septembar 2017 | 16:30

    Уведите полицајце кији шетају улицама

  • mali Alek

    15. septembar 2017 | 16:42

    Koliko bi dece nestalo tek da nisu prioritet???

  • никола

    15. septembar 2017 | 22:08

    Vratite stari zakon policiji (милиција) i videcete da kriminal prestaje uz obavezu da se vrati i Fico .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA