Najmlađa devojka u Srbiji koja je zamrzla jajne ćelije ima samo 16 godina: Za i protiv tema, na čijoj ste vi strani?

Ne može se govoriti o trendu ili hiru, kako je u svojoj poslednjoj emisiji pokušala da sugeriše Mira Adanja Polak

  • 24

Usled jurnjave žena za karijerom, na zapadu je postalo normalno da se uloga majčinstva ostavi za kasnije, te da se posegne za zamrzavanjem jajnih ćelija.

Njima u tome pomažu čak i poslodavci u velikim kompanijama kao što su Facebook i Apple, tako što im za 30. ili 35. rođendan poklanjaju tu uslugu. Sa druge strane, u Srbiji se osim iz zdravstvenih problema na takav korak mahom odlučuju pametne, poslovne žene koje ne mogu da nađu partnera!

Pre 30 godina žene su bile centar steriliteta, a danas čak 60% muškaraca: Veliko svedočenje o problemu parova, koji je ispratila cela generacija lekara u Srbiji

Ipak, ne može se govoriti o trendu ili hiru, kako je u svojoj poslednjoj emisiji pokušala da sugeriše Mira Adanja Polak.

SJAJNA VEST: Zamrzavanje jajnih ćelija u Srbiji biće o trošku države!

Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Prof. dr Slobodan Radulović, stručnjak za oblasti vantelesne oplodnje i borbe protiv steriliteta, kaže za Telegraf da se sa zamrzavanje jajnih ćelija počelo pre 30 i nešto godina, i da to nije nikakva nova metoda, ali da se za razliku od "social egg freezing" ono u početku radilo iz čistih medicinskih razloga.

-  Na ideju zamrzavanja jajnih ćelija došlo se zbog žena koje moraju da idu na operaciju otklanjanja jajnika zbog karcinoma, ili na zračenje, koje definitivno oštećuje jajnike, ili u slučaju dugotrajnih hemioterapija. Takođe, zamrzavali smo i tkivo jajnika u slučaju da je posredi hitna procedura, pa nema vremena da se uđe u proces zamrzavanja, kada smo mi u toku operacije, kad bi se otklanjali jajnici, uzimali delić tkiva i stavljali ga u tečni azot pri temperaturi od minus 196 stepeni C - objašnjava on.

Foto: NorthWestern University

Profesor Radulović dodaje da najmlađa žena koja je u aktuelnom trenutku rešila da zamrzne jajnu ćeliju ima samo 16 godina.

- Morali smo da joj otklonimo jajnike zbog prvobitne bolesti, tako da smo iskoristili šansu i istovremeno smo uzeli jajne ćelije u slučaju da ona u kasnijem životu poželi da se ostvari u ulozi majke.

- Takvih slučajeva je mnogo više, od ovih koji se rade kada žena želi da produži svoju fertilnu sposobnost (jer zbog posla i drugih obaveza nema mogućnost da rađa decu). Naša žena je i dalje konzervativna, zatvorena... Dešava se i da se predomisli posle nekog vremena uz objašnjenje da ne može da bude samohrana majka, da ne želi da bude majka uopšte itd, ali i da se nikada ne vrati po svoj zamrznuti reproduktivni materijal.

- Pričati koliki je procenat socijalnog zamrzavanja jajnih ćelija je jako nezahvalno, voleo bih da se odradi neka ozbiljna socijalna studija i da se onda vidi, ako pričamo o Srbiji.

- U svetu je to trend koji se prihvata kao normalan, gde medicinska nauka omogućava i tu pogodnost i to je po meni odlična priča gledano iz svakog ugla, socijalnog i medicinskog - zaključuje doktor koji je prvi obavio vantelesnu oplodnju u Srbiji.

Foto: Pixabay

Kako kaže, za razliku od zapada kod nas je problem to što se na taj korak žene kasno odlučuju.

- To nije dobro jer se zbog godina i starosti jajne ćelije smanjuje stepen uspešnosti trudnoće, tako da sada propagiramo i razmišljamo da je bolje od 35 godine života zamrzavati jajne ćelije, a ne oko 40 - objašnjava dr Radulović.

Cena ove procedure iznosi oko 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, materijal se čuva do pet godina, iako su istraživanja pokazala da bi mogao da opstane i do 200 godina bez promena hemijskog i biološkog svojstva.

Daljinac

(S. Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dolly

    8. oktobar 2017 | 18:35

    Citam komentare i ne vjerujem nasoj neukosti i gluposti...sve vi zene ovdje koje dajete komentare, vjerovatno ste srecne, ostvarene zene i majke, pa ste Bogom date? Ne huli i ne mijesaj se u nesto sto ne razumijes. Cuvaj svoju djecu, a ako vec nemas empatije za zene koje prolaze golgotu da bi postale majke, obrazuj se malo da ne ispadas i dalje glupa. Sram vas bilo sve sa vasim komentarima ...

  • Boki

    8. oktobar 2017 | 17:33

    Ne razumem kako je to neko "pametan" ako ne moze da nadje partnera. Sta to znaci da zene koje imaju partnera i decu nisu pametne? Sistem vrednosti je poremecen, ko kaze da je bogatsvo izvor srece gresi, ko ima decu zna o cemu pricam. Ne mogu da razumem one koji jure za uspehom u karijeri i odricu se pravih vrednosti tj. dece i porodice.

  • vip

    8. oktobar 2017 | 18:36

    Podrzavam devojku jer nikad se ne zna sta će biti .u frontu sam lezala sa devojkom koja je sa nepune 23god imala rak grlica maternice,a ja sam mislila da sam ja rano imala jer sam tada imala 33god tako da svašta je moguće da se desi upravo vama pa bolje je osigurati se!sreca u nesreci mi smo bile u ranijem stadijumu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA