≫ 

NOVI TAJNI SNIMAK IZ CRKVE: Evo kako popovi u Hramu dele pare sa ikone, kako iz džakova istresaju novac i broje korvanu (VIDEO)

Ako ste se ikad pitali od čega žive sveštenici, osim od redovnih honorara i taksi koje naplaćuju za sveštenoradnje poput krštenja, venčanja, sahrana i sl, odgovor je - KORVANA! Oni, uglavnom ponedeljkom sednu u jednu prostoriju i iz džakova i najlon kesa u koje se prethodno prazni kutija u koju pada prilog sa centralne ikone

  • 78

Ako ste se ikad pitali od čega žive sveštenici, osim od redovnih honorara i taksi koje naplaćuju za sveštenoradnje poput krštenja, venčanja, sahrana i sl, odgovor je - KORVANA (reč koja označava u Starom zavetu prilog božanstvu ili svetilištu, hramu).

Za razliku od ruske i grčke pravoslavne crkve, u kojoj je sistem zarada drugačije postavljen, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi sveštenici i đakoni određene crkve jednom nedeljno dele prilog koje vernici ostavljaju na centralnoj ikoni u hramu. Prilozi koje ljudi ostavljaju na drugim ikonama u crkvi, kao i oni koji se prikupe na kraju liturgije, idu za hram, ali ima kasa u crkvi u koje vernici mogu ostaviti prilog za određene namene, poput izgradnje novih hramova ili pomoć siromašnima, potom priloga za Bogosloviju, za Kosovo i Metohiju...

Foto: Telegraf

Novac koji sveštenik dobije za krštenje ili venčanje ide svešteniku i pomoćniku. U periodu kada nema slava, glavni prihod sveštenika, koji ne prima platu ni od Crkve ni od države, već živi od priloga vernika, jeste korvana. Od Đurđevdana do kraja oktobra prihodi sveštenika se naglo smanjuju i svode gotovo isključivo na korvanu.

To je, dakle, prema crkvenom statutu dozvoljena radnja, a sveštenici, uglavnom ponedeljkom ili posle velikih crkvenih praznika sednu u jednu prostoriju i iz džakova i najlon kesa u koje se prethodno prazni kutija u koju pada prilog sa centralne ikone.

Evo kako izgleda brojanje para i podela korvane u Hramu Svetog Save!

Za razliku od ovog snimka, na kojem se vidi kako sveštenici broje i dele novac koji im pripada, evo kako izgleda kada sveštenik, tajno, iz kase za bolesne i siromašne uzima novac i trpa u džepove:

EKSKLUZIVNO! TAJNI SNIMAK IZ CRKVE: Pogledajte kako POP u Hramu Svetog Save KRADE PARE IZ SEFA za bolesne i siromašne i trpa pare u džepove (VIDEO)

Pročitajte još tekstova iz serijala MRAČNE TAJNE CRKVE!

MRAČNE TAJNE SRPSKE CRKVE: Kako je blagajnik Patrijaršije ukrao milion evra, pa uložio u drogu i živeo u luksuznoj vili na Dedinju

OTKRIVAMO NOVE MRAČNE TAJNE SRPSKE CRKVE (2. DEO): Koliko se ukrade na svećama, gde završava prilog sa ikona, tajni sefovi u Hramu, milionske pozajmice... (FOTO)

(Telegraf.rs)

NAPOMENA: Zabranjeno preuzimanje snimaka i ostalog materijala bez dozvole uredništva Telegrafa.

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alex

    9. oktobar 2017 | 15:45

    Kada ste toliki dobrotvori pravoslavlja napisite nam kako vaßi katolički popovi nebroje pare nekradu i nenasrcu na decu.Ovo je nasrtanje na pravoslavnu crkvu.

  • Tomislav

    10. oktobar 2017 | 23:48

    Веруј у Бога а не у попа и цркву

  • Zoka

    9. oktobar 2017 | 19:10

    Nisam ni mislila da Bog uzima pare...pravoslavlje propoveda i uci da materjalne stvari nisu bitne a sto se ovih lopurda tice to nek resava crkva u svom dvoristu ja se tu ne mesam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA