U Srbiji sve češći dečji brakovi: Najmlađa nevesta ima samo 9 godina

Imamo primere gde roditelji udaju decu zbog papira, one prekinu školovanje, odlaze u inostranstvo i često i ne poznaju čoveka s kojim zasnivaju zajednicu

  • 5

U Srbiji postoji najmanje 2.000 maloletničkih, a samim tim i ilegalnih brakova, a najmlađa dete nevesta ima svega devet godina.

Bojan i ja 10 godina nismo imali decu, a bili smo u braku: Onda sam rodila sina, a moj muž je u julu saznao da je ODUVEK NEPLODAN!

Slavica Rakić iz Udruženja "Romani cikna" ispričala je za beogradske medije da su dečji brakovi najzastupljeniji među romskom populacijom.

- Rano sklapanje brakova je izraženo na jugu i istoku zemlje, u Vranju, Leskovcu, ali i Kruševcu, Vojvodini, Varvarinu, kao i kod Vlaha. Devojčice se udaju sa 13, 14 godina, a roditelji čestoo uzimaju novac za to. Kada smo radili istraživanje, naišli smo na situaciju da su roditelji udali ćerku sa samo devet godina. Imamo primere gde roditelji udaju decu zbog papira, one prekinu školovanje, odlaze u inostranstvo i često i ne poznaju čoveka s kojim zasnivaju zajednicu - ispričala je ona.

Rakićeva je dodala da je najveći problem što su nadležnim institucijama ruke vezane, jer nema dokaza da je dete prodato.

Printskrin-ilustracija: Youtube/NEWS LIVE

- Tim devojčicama ugroženo je zdravlje jer vrlo mlde postaju majke, rađaju sa 14, 15 godine. Često su žrtve nasilja, silovanja i suočavaju se s raznim oblicima zlostavljanja. Ponekad ih teraju na prosjačenje zajedno sa decom - zaključuje Rakićeva.

Starosna granica za stupanje u brak u Srbiji za mladiće i devojke je 16 godina, a kazne punoletnoj osobi koja stupi u bračne vode s mlađom osobom mogu da budu do tri godine zatvora.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA