Da li ste znali da stranci u Srbiji ne plaćaju boravišnu taksu?

Prilikom prijave stranog državljanina nema dodatne naplate

  • 11
Uvac, turisti uživaju u čistoj i netaknutoj prirodi Foto: Tanjug/Rade Prelić

Od 1. januara 2018. godine turisti u Grčkoj moraće da plaćaju noćenje u privatnim apartmanima i hotelima i to od 0,5 evra pa naviše. Hrvatska i Crna Gora odavno imaju boravišnu taksu za strance i ona iznosi od 0,03 evra do 1 evra dnevno. Samo Srbija ne naplaćuje taksu za boravak stranaca, ali prijava boravka je obavezna.

Otkriveno zašto Srbi moraju da plate 5 evra da bi ušli u Evropsku uniju

Srbija, obećana zemlja za kockare: Stranci godišnje u našim kazinima ostave čak 500 miliona evra

U skladu sa Zakonom o strancima, pravno ili fizičko lice koje pruža usluge smeštaja u obavezi je da, u roku od 24 časa nakon ulaska stranca na teritoriju Republike Srbije, izvrši prijavu boravišta stranog državljanina, nadležnoj policijskoj upravi.

Kako kažu u MUP-u, prilikom prijave stranog državljanina se ne naplaćuje taksa.

- U praksi to znači da ukoliko stranac dolazi u privatnu posetu, stanodavac je u obavezi da izvrši prijavu stranog državljanina nadležnoj policijskoj upravi po mestu prebivališta. Ukoliko strani državljanin odsedne u hotelu, prijava se vrši od strane zaposlenih - ističu u policiji.

Foto: Profimedia

Odeljenje za strance je zaduženo za rešavanje statusnih pitanja stranaca koji legalno borave u Srbiji, kao i kontrolu kretanja, boravka i mera prema svim stranim državljanima koji se nalaze u Srbiji. Ipak, na pitanje koliko inspektora to kontroliše i koliko se to redovno radi, nismo dobili odgovor od MUP-a.

Sudeći po tome da nismo dobili ni podatke o broju neprijavljenih stranih gostiju u ovoj godini, stiče se utisak da se to ne kontroliše redovno.

Kazna do 25.000 dinara

- Protiv pravnog ili fizičkog lice koje ne izvrši blagovremenu prijavu stranog državljanina, u skladu sa Zakonom o strancima policijski službenici, zbog učinjenog prekršaja, podnose prekršajnu prijavu nadležnom Prekršajnom sudu koji odlučuje o visini novčane kazne predviđene zakonom - opominju u MUP-u.

Foto: Telegraf

U Zakonu o strancima stoji da će se novčanom kaznom od 5.000 do 25.000 dinara kazniti za prekršaj fizičko lice koje nadležnom organu ne prijavi boravak stranaca u roku od 24 časa od časa dolaska stranca u posetu.

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 100.000 dinara kazniće se pravno lice, odnosno preduzetnik koji nadležnom organu ne prijavi boravak stranaca u roku od 24 časa od časa pružanja usluge smeštaja strancu, a odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 25.000 dinara.

Uz kaznu za ponovljeni prekršaj, pravnom licu će se izreći i zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti pružanja usluga smeštaja strancima.

Daljinac

(S. V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    20. oktobar 2017 | 16:47

    Koja budalastina. Svi hoteli i objekti koji pruzaju usluge smestaja, uredno placaju boravisne takse. Ne lupajte gluposti i ne iznosite netacne informacije. Lica koja dodju u privatnu posetu verovatno ne placaju, kao sto je ne placam ni ja kad odem kod prijatelja.

  • čarls bronson

    20. oktobar 2017 | 17:06

    To će jednim delom naplatiti od moga upisa u knjigu državljana , koje je preko 18.000,oo RSD . Ja rođen ovde 1962.godine i ceo život živim , a nisam podoban da budem Srbin .

  • ATIMUS

    20. oktobar 2017 | 21:46

    Logično tipično srpska posla... pošto su stranci jer da su državljani srbije plaćali bi kao na primer boravišnu taksu po banjama, planinama...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA