Dok žene rade od jutra do mraka, muškarci gazduju imovinom: Realna slika srpskog sela nad kojom bi se mnogi zaprepastili (VIDEO)

Žene na selu su nedovoljno uključene u odlučivanje, ne pitaju se o modelu razvoja poljoprivrede i sela

  • 12

Ženski rad u poljoprivredi i u domaćinstvu u Srbiji nije priznat i prepoznatljiv, a prve su u njivi, plasteniku, štali. Za svoj rad ne dobijaju nikakvu naknadu, jer se vode kao nezaposlene, iako ceo dan rade.

Majke sa sela će dobijati novac za vreme porodiljskog kao i zaposlene majke!

Obično su muškarci ti, koji se vode kao zaposleni na poljoprivrednim gazdinstvima, a žene se vode kao član domaćinstva koji pomaže, kako je istaknuto na skupu "Žene na selu: Unapređenje kvaliteta života u seoskom području".

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Kooordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović naglasila je da od četiri žene koje žive na selu, tri rade, a da za to ne dobijaju nikaku finansijsku nadoknadu, a sa druge strane samo 13 odsto žena su vlasnice gazdinastava.

- Kada treba da rade, one su u radu najbrojnije na selu, a kada treba da budu vlasnice određene imovine one su najmanje brojne - naglasila je Mihajlović i dodala da se napredak društva meri razvojem i napretkom žena u jednom društvu.

Mihajlović podseća da su strategije, zakoni i akcioni planovi, važna osnova, ali da je još važniji realan život, da žene i muškarci shvate da žena treba da ima vlasništvo nad imovinom, da može da radi.

- Jedan od projekata koji smo pokrenuli sa NALED-om je zapošljavanje 1.000 žena i već smo zaposlili 65 žena - rekla je Mihajlović i dodala da su žene važan potencijal na selu.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Žene na selu su nedovoljno uključene u odlučivanje, ne pitaju se o modelu razvoja poljoprivrede i sela, a politike i mere ne prepoznaju adekvatno njihove potrebe, kako pokazuju istraživanja.

Rodni jaz u poljoprivredi sprečava razvoj i doprinosi odumiranju sela, poručili su učesnici skupa, i naglasili da 63 odsto žena i 37 odsto muškaraca obavljaju poljoprivredne aktivnosti na gazdinstvu.

Muškarci čine 86 odsto zaposlenih na poljoprivrednom gazdinstvu, dok žene rade u poljoprivredi kao pomažući članovi domaćinstva.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Žarko Radošević rekao je da mora da se afirmiše rad i položaj žena na selu.

On je rekao da posebno zabrinjava starosna struktura žena koje žive na selu, da je 50 odsto žena starije od 65 godina.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Herši ukazala je na veliku ulogu žena na selu, da imovina žena na selu treba da se uvećava i da se prizna njihova važna uloga.

Posebno je istakla da treba raditi na osnaživanju žena i devojčica koje žive na selu i planiraju tu da ostanu.

O položaju žena na selu možete pogledati u prilogu Glasa zapadne Srbije koji je emitovan u Dnevniku RTV-a:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. oktobar 2017 | 10:18

    Vi ste se Zorana bas nasikirali zbog toga!😆

  • Rata

    17. oktobar 2017 | 11:03

    Pa dajte im benificirani radni staž , koji i te kako zaslužuju prvo kao majke i kao radnice i stubovi kuće pa i društva

  • Marija 1939stud

    17. oktobar 2017 | 11:14

    To je pravi razlog zasto devojke sa sela beze u grad i u njemu rade bilo kakve poslove,a devojke iz grada ni pod koju cenu nece na selo.Ako se takva politika nastavi,a nastavice se ,selo ce potpuno izumreti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA