Filip je čudo od deteta: Od grafita olovke pravi simbole gradova (FOTO)

Ovaj daroviti dečak kaže da je posebnost veštine i u tome jer se olovka oduvek koristila kao alat za izradu umetnosti, a sada je materijal od koga se pravi umetničko delo

  • 9

Filip Stević (16) iz Smedereva stvara prava, mala umetnička dela na vrhu olovke. Ovaj dečak od srca grafitnih olovaka vaja minijaturne skulpture, ali pored ovog neobičnog stvaralaštva, on jednako gaji ljubav prema životinjama i želi da postane veterinar.

Ni manjeg čoveka ni većeg junaka: Dragoljub je sa 11 godina postao redov, zaslužio tri medalje za hrabrost i prestižne činove (VIDEO)

Za razliku od većine tinejdžera, zna čime želi da se bavi i završava srednju veterinarsku i medicinsku školu, ali ne propušta priliku da stalno usavršava svoj talenat.

"Grafitna fantazija" ovom dečaku dogodila se nenadano, pre tri godine, kada su ga iznenadila i oduševila neobična remek-dela koje na olovkama pravi Amerikanac Dalton Geti.

- Počeo sam sasvim slučajno kada sam na internetu video radove Daltona Getija, koji se najduže bavi ovom umetnošću, već dve i po decenije. Nikad nisam video ništo slično, i privuklo me je što na tako malu površinu stane čitava jedna skulptura - kaže Filip.

Filip Stević i umetnost od olovke Foto: Privatna arhiva/Filip Stevic

Ovaj daroviti dečak kaže da je posebnost veštine i u tome jer se olovka oduvek koristila kao alat za izradu umetnosti, a sada je materijal od koga se pravi umetničko delo.

IZLOŽBE NA NETU

Filip veoma ozbiljno shvata svoj rad, pa je ovog leta imao prvu samostalnu izložbu u Smederevu. Zarad svoje promocije, koristi prednosti globalne mreže, pa je napravio fejsbuk-stranicu "Filip Stević ART" i instagram profil @filipstevic_art , gde "izlaže" radove. Zahvaljujući tome, za njega su čuli i van granica Srbije.

Presudna je bila prastara dedina olovka, koju je pronašao davno odbačenu u podrumu i na čijem je grafitnom srcu prvo uzep da vežba. Posle su stigle nove olovke, i sati neumornog pokušavanja da grafit pretvori u majušnu skulpturu. Prvi rad bila je violina.

Nož od grafita Foto: Privatna arhiva/Filip Stevic

- Nije nimalo lako, jer se radi o minijaturi. Treba dosta strpljenja, koncentracije, talenta, ideja i vremena. Malo nepažnje, i grafit puca - kaže Filip.

- Jedan rad nekad uradim brzo, a nekad mi treba dosta vremena. Zavisi od skulpture i detalja. To je otprilike od tri sata pa nekad i dva-tri dana - dodaje Filip.

Filipovi radovi su raznovrsni, od azbuke i šrafova, muzičkih instrumenata, životinja, preko raznih drugih predmeta.

Ideje su, kaže, svuda oko njega, potrebno je samo prionuti na grafit. Tako je od srca grafita izvajao toranj u Pizi i kule Smederevske tvrđave, ružu, hošraf, kuhinjski nož, kuče i još mnogo radova.

Samo što ne zasvira, violina koju je napravio Filip Foto: Privatna arhiva/Filip Stevic

Borba za pravdu izrodila je pesnicu.

Našoj glumici Dragani Mićalović poklonio je ugraviran njen nadimak. Njegova tri rada su čak ovog leta otišla za Italiju i ko zna gde će još po svetu stići dela Filipovih veštih ruku.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA