Sve o zameni zimskih guma za koju imate još malo vremena: Koje su kazne, ali i u kom slučaju vam preti zatvor od 45 dana?

Statistika kaže da koliko god pisali i upozoravali, ova tema je jedna od onih koja se ignoriše dok ne dođe 5 do 12

  • 6
Vulkanizerski servis, Zimske gume Foto: Marko Todorović

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, od 1. novembra bi svi vozači u Srbiji trebalo da poseduju sve četiri zimske gume na automobilu ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledica. Iz Auto-moto saveza Srbije apeluju na građane da bez obzira na temperaturu i sneg u toku zimskog perioda koriste zimske gume, radi bezbednosti u saobraćaju.

Koliko su naši vozači zaista oprezni i bezbedni? Iznenadiće vas najnoviji rezultati!

Proverite svoje vozilo, možda vam život visi o koncu: Više od 70 ljudi poginulo je zbog iste stvari!

KADA SE MORAJU KORISTITI ZIMSKE GUME

- U periodu od 1. novembra do 1. aprila neophodno je koristiti zimsku opremu, a pod njom se podrazumeva za putnička i laka teretna vozila da na sva četiri točka moraju biti zimske gume sa mininalnom dubinom šare od četiri milimetra, kao i lanci za sneg, dok autobusi i teretna vozila moraju imati i lopatu - rekli su iz AMSS za Telegraf.rs

ZAŠTO SE KORISTE ČAK I KADA NEMA SNEGA

Kada nema snega i leda zimska oprema nije obavezna, ali Agencija za bezbednost saobraćaja savetuje upotrebu zimskih guma pošto su mekše i bolje prijanjaju na podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja.

U slučaju saobraćajne nesreće iako niste krivi, postoji mogućnost da zbog letnjih guma platite svu pričinjenu materijalnu, ali i nematerijalnu štetu.

Foto: MUP Srbije

POLICIJA I KAZNE

Ako je temperatura iznad nule, niste dužni da imate zmske gume. Policija neće sankcionisati nemanje zimskih guma ako nema snega i leda, osim u slučaju udesa i saobraćajne nesreće.

Prošle godine kazne za upotrebu letnjih umesto zimskih guma se kreću od 6.000 do 20.000 dinara, dok su za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Vozač koji izazove udes sa vozilom koje ima letnje gume može dobiti kaznu i do 45 dana zatvora. Kazna za lance za sneg je 3.000 dinara.

Foto: Pixabay

KADA SU POTREBNI LANCI

Svi vozači van naseljenih mesta moraju da imaju lance, a ako nema snega i leda, onda ih moraju posedovati u dodatnoj opremi.

RAZLIKE IZMEĐU LETNJE I ZIMSKE GUME

Zimske gume su po smesi mnogo mekše od letnjih i s obzirom na atmosferske prilike više odgovaraju hladnijem periodu. Zimskim gumama praktično štitimo sebe, saputnike i druge učesnike u saobraćaju. Zimska guma je konstruisana je da odvodi vodu izvan gabarita vozila, pa smanjuje rizik od proklizavanja.

- I letnje gume mogu imati šaru dubine četiri milimetara, ali one nemaju ista svojstva kao zimske gume, niti lamelice koje treba da prikupe što veću količinu snega, s obzirom da sneg najbolje prijanja uz sneg i tada je znatno kraći zasutavni put prilikom kočenja - napominju iz AMSS.

Foto: Pixabay

CENE ZIMSKIH GUMA

Nabavka novih zimskih guma predstavlja ozbiljan trošak u Srbiji mada je ponuda velika. U zavisnosti od dimenzija točka i marke guma, cene su od 10.000 pa sve do 100.000 dinara ili više. Ne treba zanemariti troškove montaže, koje po našim servisima iznose od 400 do 700 dinara po točku.

Daljinac baner

(J.J.Kulaš/j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    24. oktobar 2017 | 12:05

    A odakle da zamenim, kad je plata 28.000 a gume su 20.000

  • Zidar

    24. oktobar 2017 | 12:08

    Samo po džepu, pa valjda ceno se jednom opametiti, sto se svesti o saobraćaju tiče!!!

  • Malesic Jelenko

    31. oktobar 2017 | 20:34

    Gume koje na sebi imaju oznaku da su letnje +zimske .kako ih tretiraju u zimskim uslovima ako ima saru od 4mm . Hvala .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA