≫ 

Osnovci iz Žagubice uče vlaški: Pričaju ga podjednako dobro kao srpski, a evo kako izgledaju časovi (FOTO)

S obzirom na to da sve manji broj dece maternji jezik uči kod kuće, časovi su došli u pravo vreme

  • 2

U Lazničkoj osnovnoj školi kod Žagubice, đaci od prvog do petog razreda imaju kao izborni predmet vlaški jezik. Na časovima  pevaju, igraju kolo i crtaju, pored učenja vlaškog pisma. Iako je za đake ovaj čas izborni, niko ga ne propušta.

Komšije sačuvale seosku školu i spasili je od zatvaranja: Sada deca iz susednih sela dolaze u Gornju Belu Reku

Vlaški jezik sa elementima nacionalne kulture uveden je kao izborni predmet u osnovnim školama istočne Srbije pre četiri godine.

- Sva deca ostala su krenula na vlaški jezik i pošto je naše vlaško selo, onda sam odlučila i ja svoje dete da ostavim na vlaški jezik - kaže Danijela Šćapulović, roditelj đaka Lozničke osnovne škole.

Deca pričaju i srpski i vlaški jezik.

One na početku su sve srpski pričale i sad odlučile da pomalo i vlaški - kaže Staniša Jović, roditelj.

S obzirom na to da sve manji broj dece maternji jezik uči kod kuće, časovi su došli u pravo vreme. Prethodne generacije su vlaški jezik učile od rođenja i prenosile ga usmenim putem.

- Onda ih mi učimo vlaški, da bismo sačuvali tradiciju i jezik, da ne bi ostalo u nezaborav - kaže Dara Đorić, učiteljica.

Printskrin RTS

Vlaško pismo je napravljeno dodavaljem pet slova srpskoj azbuci, a ovo su prvi Vlasi koji će znati i da pišu na svom jeziku. Nacionalni savet Vlaha u saradnji sa Ministarstvom prosvete izradio je udžbenike za dve godine. Nedostaje za još tri.

- Ušli smo u proces standardizacije koji će svakako trajati. Ali će svakako doprineti da sutradan se proširi i na veći broj škola - kaže Radiša Dragojević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha.

U školama istočne Srbije do sada je više od 2.000 učenika pohađalo ovu nastavu. Ove godine vlaški jezik uče i u Milanovcu, dok je u Osanici otkazan zbog nedostatka predavača. Certifikat ima više od 100 učitelja vlaškog jezika, ali to nije dovoljno.

- Mi koristimo nastavnike koji već poznaju taj jezik i onda ih samo šaljemo dodatno na ovu obuku da bi dobili licencu i mogli to da rade - Neša Pećić, direkor OŠ "Jovan Šerbanović" Laznica.

Na poslednjem popisu 50.000 pripadnika Vlaške zajednice izjasnilo se da im je maternji jezik Vlaški.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    27. oktobar 2017 | 14:19

    Vlasi su lojalna nacionalna manjina, za razliku od nekih koji to nisu a traze sve.Podrzavam ovaj predlog , sto vise jezika deca znaju to bolje.

  • Miladin

    27. oktobar 2017 | 11:33

    Bravo tako i treba svaka cast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA