Ako prijavite dužnika na svoju adresu, mogu da vam zaplene i prodaju svu imovinu! (FOTO)

Ukoliko stvari ne pripadaju dužniku, treće lice ima pravo da izjavi prigovor

  • 8

Javni izvršitelji po Zakonu imaju pravo da vam zbog tuđeg duga zaplene i prodaju imovinu, ukoliko dužnika, bilo da je član porodice ili prijatelj u nevoji, prijavite da živi na vašoj adresi. Udruženju "Efektiva" se nedavno obratila porodica iz Vojvodine koja je, kažu, zbog stambenog kredita u švajcarcima izgubila krov nad glavom. Njihova nekretnina prodata je za duplo manju vrednost od tržišne, zbog čega još uvek nisu otplatili dug banci.

Ovo je "cenovnik" izvršitelja, da znate ako zakucaju na vrata: Cifre se kreću od 1.800 do 6.000 dinara

U međuvremenu, vrata svog stana otvorio im je sin, a onda su mu zakucali izvršitelji i popisali njegovu imovinu, koju je, kažu, nasledio od babe i dede.

- On će morati da dokazuje da je imovina zapravo njegova, biće teško dokazati jer niko ne čuva račune tako dugo. Apsurd cele te priče je što su ovi ljudi mogli da se prijave i kod komšije, dakle ako su komšije htele da učine dobro delo, ali bi onda napravili sebi problem - kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva".

Zakon javnim izvršiteljima daje pravo da plene imovinu i tzv. trećeg lica, napominju u komori javnih izvršitelja.

- Sve stvari koje se nalaze na adresi izvršnog dužnika osnovano se smatra da su to stvari izvršnog dužnika - kaže Svetlana Manić iz Komore javnih izvršitelja.

Ukoliko stvari ne pripadaju dužniku, treće lice ima pravo da izjavi prigovor.

Printskrin RTS

- Treće lice koje smatra da nad tim stvarima i koje možda zaista ima pravo nad tim stvarima, ima pravo da izjavi prigovor izvršitelju - kazala je Manić.

Ako nije zadovoljan odlukom izvršitelja, prigovor može podneti sudu, a na kraju pokrenuti parnični postupak, pa u njemu dokazivati da je imovina njegova, a ne dužnikova. I dok traje postupak dokazivanja, izvršenje neometano teče.

- Izvršitelj vam može oduzeti neku veoma vrednu stvar, dok vi stignete da bilo šta dokažete, ona može već da završi na aukciji, da bude prodata i da vi na kraju eventualno možete da ostvarite pravo odštete, koja nikada neće moći da nadoknadi ono što ste vi zaista izgubili - kaže Jovan Ristić, pravnik.

Printskrin RTS

Da li postoji potreba da se taj deo Zakona menja i da li je on u skladu najpre sa Ustavom, u Ministarstvu pravde odgovaraju: "Ove odredbe nisu u koliziji sa najvišim pravnim aktom, jer su treća lica odgovarajućim mehanizmima Zakona, pravom da podnesu prigovor i tužbu, zaštićena od toga da se od njih naplati nešto na šta oni imaju pravo vlasništva. Zakon je predvideo sve potencijalne situacije koje će onemogućiti izvršnog dužnika da prikrije imovinu podobnu za izvršenje, jer on neretko pribegava izmeštanju svojih pokretnih stvari kod nekog trećeg lica".

U Komori izvršitelja kažu da nemaju ni precizan ni okviran podatak o tome koliko je trećih lica uspelo da dokaže da je imovina zaista njihova, a ne dužnikova, koji je prijavljen da živi na njihovoj adresi. Ipak, tvrde - takvih nema mnogo.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uzas 1

    27. oktobar 2017 | 14:07

    Ne mogu da verujem u kakvoj nakaznoj drzavi zivim. Od mog patriotizma i ljubavi prema drzavi kojoj su me ucili roditelji nije vise ostalo NISTA! Potpuno je nenormalno da bilo kome dokazujemo da je nesto nase ili da nismo duzni ( i pri tom izvrsenje nesmetano tece ). VI razbojnici valjda treba da dokazete da sam kriv ili duzan a ne da narod dokazuje nevinost! Pa to nigde nema. Takva drzava i ne treba da postoji.

  • Pali-dron

    27. oktobar 2017 | 13:25

    A ko vlasnike stanova obaveštava o postojanju duga nekog ko je prijavljen ili se prijavljuje na njihovu adresu? Ljudi, nemojte biti naivni! Ne može se imovina popisivati na osnovu pretpostavke o državini. Dovoljno je uložiti prigovor izvršitelju zbog neobaveštavanja vlasnika o dužniku, kao i vremenu i visini nastalog duga, a ako je kojim slučajem stiglo takvo obaveštenje, dostaviti im overenu izjavu da sva imovina na toj adresi ne pripada dužniku, odn. dostaviti dokaze o vlasništvu samo za imovinu pribavljenu nakon nastanka duga. Jer, ne postoji Zakonski osnov po kom bi neko smeo popisivati imovinu na osnovu zakonske obaveze svakog građanina da prijavi mesto prebivališta. Takođe, vlasnik stana, prilikom prijave stanara, ne daje izjavu kojom prihvata namirenje eventualnih dugova svog stanara, jer bi takva izjava morala postojati da bi izvršitelji imali osnov za popisivanje imovine na prijavljenoj adresi dužnika. U našem krivično-pravnom sistemu postoji pretpostavka nevinosti a ne pretpostavka krivice. Dakle, niste ni krivi ni dužni dok se ne dokaže suprotno!

  • Sveto

    27. oktobar 2017 | 14:29

    To i lići na ovu državu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA