Nenad je pre 10 godina zasadio lešnike po propisu države da bi dobio subvenciju: Danas ih čupa jer ima DŽUNGLU (FOTO)

Nenad je pre deset godina sadio lešnike, a danas, kad bi trebalo da ubira pun rod, on mora da čupa sadnice

  • 6

Zbog odluke Ministarstva poljoprivrede od pre 10 godina, poljoprivrednik Nenad Vasiljčin je morao da posadi lešnike na rastojanju 4x4 kako bi dobio subvencije države.

Jedan lešnik, jedan dinar: Pomoću ove voćke mogu svi u Srbiji da se obogate, posadite svoj lešnikar!

Lepe vesti iz plodnog Banata: Zbog Miholjskog leta, uspešna setva pšenice (FOTO)

Danas, kada bi trebalo da ubira pun rod, on je prunuđen da zbog guste sadnje izvadi 600 stotina sadnica.

Razlog je jednostavan, krošnja ne može dovoljno da se razvije, prodor sunčeve svetlosti je manji, a i otežan je prolaz mehanizacije.

Kako ne bi odjednom osetio posledice, moraće da krči stabla postepeno, prema planu. Misli da će mu za to biti potrebno 3 do 4 godine. Štete je svestan ali i toga da mora tako.

- U Srbiji je to sve novo, ne postoji tradicija uzgoja lešnika. Vremenske neprilike i suša učinile su svoje, pa je rod znatno manji - dodaje Nenad.

Foto:Printskrin

Takođe, cena je opala. Ove godine kilogram očišćenog lešnika košta 600 dinara. To nisu njegovi jedini problemi - umesto da mu olakša berbu, mašina ga je izdala. Samo je stala a da nije služila ni dve godine.

Zbog pogrešne slike koja se predstavlja u javnosti da je nestašica lešnika, polako dolazi do hiperprodukcije, i nemoguće je prodati svu količinu, tvrdi on.

Daljinac

(Telegraf.rs/B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LB

    4. novembar 2017 | 12:00

    Gdje se nalazi da odem kupiti sadnica??

  • Lara

    4. novembar 2017 | 13:09

    Njemu koji se muci, radi, odgaji 600 din. A koliko kosta lesnik i prodavnici. Duplo. Svi dok se ugrade eto cene. Svi bolje prodje od njega.

  • Ivan

    4. novembar 2017 | 15:46

    Prijatelju nije tebi kriva država što si pogrešno formirao stabla, odnosno, pogrešno orezivao pa si napravio džunglu. Ja sam sadio 4X3m i nemam te probleme. Nemoj da širiš dezinformacije nego se posavetuj sa nekim strčnijim , ako nije već kasno !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA